Тодорић: Политика хоће да ме осуди и опљачка

Оснивач концерна "Агрокор" Ивица Тодорић поручио је јутрос путем свог блога да ће бити доступан хрватским правним институцијама и оцијенио да се против њега води политички процес.

понедељак, 16 октобра, 2017 / 11:13

"Са својим хрватским и међународним правним тимом спремам одбрану и тужбе које ће, у судским епилозима, расвијетлити и пред правду извести све оне који су криминалним активностима и неуставним законом (Лекс Агрокор) створили параван за највећу пљачку приватне имовине у савременој Европи. То ћу учинити у следећих неколико дана, јер су ми тешко повријеђена људска права", написао је Тодорић на свој званичној страници на интеренту.

Он је најавио да ће бити "доступан и институцијама правне државе, али и саборској истражној комисији или њеним представницима ако га, како је вјероватно договорено на суботњем састанку у Влади, напрасно укину да би се прикрио криминал и сакрила истина".

Тодорић је написао и да ће се својим јавним дјеловањем и даље борити за истину која мора да "заустави незаконите и противуставне радње и премијера (Андреја) Пленковића, министра (полиције) Давора Божиновића и министарке (Мартине) Далић који обилато политички спонзоришу (ванредног повјереника за Агрокор) Анту Рамљака и друштво из Агрокора, а који Хрватској наносе несагледиве политичке, економске и финансијске штете".

"Нити хапшење, нити еклатантна правна нерегуларност у расвјетљавању свих околности ме неће спријечити", навео је Тодорић.

Он је утврдио да је против њега и људи за које тврди да нијесу криви, под притиском политике и медијског линча, покренута "агресија" и нагласио да је увјерен да институције правне државе неће пронаћи никаква кривична дјела.

"Да су ми пронашли и један еуро отуђеног и проневјереног новца, већ бих био у затвору. Но то, једноставно, није истина. Ријеч је о политичком процесу", написао је власник посрнулог концерна.

Хрватска полиција ушла је јутрос у "Кулмерове дворе", резиденцију породице Тодорић. По доступним информацијама, чланови породице Тодорић су у иностранству.

Адвокат Анте Тодорића, сина Ивице Тодорића, потврдио је за Н1 да се његов клијент налази у Лондону и да је још прије више од мјесец дана одјавио пребивалиште у Хрватској. Адвокат тврди да старији син Ивице Тодорића није у бекству и да ће бити доступан хрватском правосуђу.

На мети истраге су доскора водећи људи у Агрокору, који су концерн водили прије него што га је преузела ванредна управа. Полиција је ушла и у кућу Ивице Црнца, бившег финансијског директора Агрокора, а на попису истражитеља и остали директори Агрокора.

Наводно се око 300 полицијских истражитеља налази на 60-так локација.

Према извјештајима локалних медија, прве приведене особе су Иван Црњац и Томислав Лучић, бивши чланови Надзорног одбора и Управе Агрокора.