Тијанић: Сулeјман или РТС

Бескаматни кредит од 1,8 милиона евра који је Влада одобрила РТС-у није довољан за рjешавање финансијских проблема, каже директор РТС-а Александар Тијанић. Дjелује као да неко фаворизује комерцијалне телевизије, покушавајући да Сулејмана наметне као образац културе, истиче Тијанић. Директор РТС-а Александар Тијанић каже да бескаматни кредит у износу од 1,8 милиона евра који је Влада […]

четвртак, 7 фебруара, 2013 / 08:18

Бескаматни кредит од 1,8 милиона евра који је Влада одобрила РТС-у није довољан за рjешавање финансијских проблема, каже директор РТС-а Александар Тијанић. Дjелује као да неко фаворизује комерцијалне телевизије, покушавајући да Сулејмана наметне као образац културе, истиче Тијанић.

Директор РТС-а Александар Тијанић каже да бескаматни кредит у износу од 1,8 милиона евра који је Влада Србије одобрила Јавном сервису није довољан за рjешавање финансијских проблема које има РТС.

"Обавеза државе је да Јавном сервису обезбиједи фонд од 100 милиона евра, док ће РТС ове године имати само 68 милиона. Постоје три извора средстава: маркетинг, претплата и буџет. Ако држава због лоших закона и неефикасности не може да обезбиједи потребан новац, онда има двије опције – или да средства која недостају допуни из буџета или да угаси Јавни сервис", каже Тијанић за Блиц.

Директор РТС-а је крајем прошле године тражио од државе да РТС-у обезбиједи мјесечно три милиона евра, упозоравајући да без тога јавни сервис неће издржати до фебруара.

"Добили смо 1,8 милиона евра, и нама то није довољно ни за плате 4.000 радника од којих је 1.000 вишак", објашњава Тијанић.

Тијанић каже да РТС нема начина да заради додатни новац, а приходи од ТВ претплате су недовољни, јер је плаћа 30 одсто домаћинстава.

"Изгубићемо у гледаности први пут послије седам година, јер немамо новца да улажемо у програм, серије, филмове. Као да неко фаворизује комерцијалне телевизије, покушавајући да Сулејмана наметне као образац културе", каже Тијанић.