Теслић: 75 пожара за осам мјесеци

За осам мјесеци ове године на подручју општине Теслић догодило се 75 пожара, што је знатно више него раније, када се годишње у просјеку дешавало двадесетак пожара, рекао је командир теслићке Ватрогасне јединице Радомир Мразић. Он је истакао да је у овој години изгорјело више десетина хектара разних врста шуме, растиња и других вриједности, те […]

среда, 7 септембра, 2011 / 22:04

За осам мјесеци ове године на подручју општине Теслић догодило се 75 пожара, што је знатно више него раније, када се годишње у просјеку дешавало двадесетак пожара, рекао је командир теслићке Ватрогасне јединице Радомир Мразић.

Он је истакао да је у овој години изгорјело више десетина хектара разних врста шуме, растиња и других вриједности, те да ће требати деценије да се надокнади штета.

Мразић је навео да је проблем стара и дотрајана ватрогасна опрема и недовољан број ватрогасаца, јер за општину која се простире на око 850 километара квадратних и има више од 60 000 становника, премало је девет ватрогасаца са колико се сада располаже.

"Са оволиком порастом пожара, возилима старијим од 30 година и недовољним бројем ватрогасаца не можемо пуно учинити на заштити од пожара, посебно што је наша општина рурална са великим површинама неприступачног терена, а и приступни путеви, тамо гдје их има, су у лошем стању", напоменуо је Мразић.

У Ватрогасној јединици кажу да је повећан број пожара и у самом граду, посебно у насељу Мала Усора, и истичу да се мора учинити све да се ова опасна појава сузбије.

"Мора се радити превентивно и сарадња са грађанима је неопходна, зато ћемо у наредном периоду на зборовима грађана у свим мјесним заједницама гдје нас позову указивати људима на опасност од пожара и позвати их на максимални опрез код паљења корова, роштиљања и слично", истакао је Мразић.Оставите одговор