Тејтам: Ризик да БиХ остане заглавњена на путу у ЕУ и НАТО

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мајкл Тејтам изјавио је да БиХ плаћа високу цијену политичког застоја, и поручио, да постоји велики ризик да БиХ остане заглављена на путу према ЕУ и НАТО-у у односу на друге земље региона. "Ово је рецепт за назадак државе и то је сасвим непотребно", рекао је Тејтам, и додао, да […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 16:26

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мајкл Тејтам изјавио је да БиХ плаћа високу цијену политичког застоја, и поручио, да постоји велики ризик да БиХ остане заглављена на путу према ЕУ и НАТО-у у односу на друге земље региона.

"Ово је рецепт за назадак државе и то је сасвим непотребно", рекао је Тејтам, и додао, да државна власт мора бити формирана што прије и да се варају сви који кажу да није велики проблем што нема Савјета министара БиХ.

Тејтам, који ускоро напушта БиХ, истакао је да овај застој у БиХ шаље лош сигнал потенцијалним инвеститорима на шта је већ упозорила Агенција за кредитни рејтинг због чега се плаћа и економска цијена.

"Без Савјета министара БиХ нема могућности за финансирање од ММФ-а и ЕБРД-а", рекао је Тејтам за срајевску штампу, и нагласио, да тај застој повећава трауме које има један дио БиХ у вези са њеним политичким животом.

Одговарајући на питање да ли постоји "хрватско питање", Тејтам је указао на забринутост неких хрватских политичких странака које имају право то изразити и тражити дебату, али да то, како је рекао, треба ријешити у оквиру Дејтона.

Он је оцијенио да је то још један аргумент за успостављање власти на нивоу БиХ и да ће тек тада "имати механизме да то рјешава".Оставите одговор