Тегелтија: Заједничке институције узимају колико хоће

Република Српска је свјесна обавезе дефинисане Дејтонским споразумом да мора да финансира институције БиХ, али ово што се ради превршило је сваку мјеру, изјавио је министар финансија РС Зоран Тегелтија. "Усвајањем Закона о индиректном опорезивању дошло је до значајних промјена, тако да заједничке институције прве узимају новац, а ентитети и кантони живе са оним што […]

субота, 6 августа, 2011 / 16:46

Република Српска је свјесна обавезе дефинисане Дејтонским споразумом да мора да финансира институције БиХ, али ово што се ради превршило је сваку мјеру, изјавио је министар финансија РС Зоран Тегелтија.

"Усвајањем Закона о индиректном опорезивању дошло је до значајних промјена, тако да заједничке институције прве узимају новац, а ентитети и кантони живе са оним што им остане. Институције БиХ се једноставно понашају по принципу не колико им треба, него колико хоће", рекао је Тегелтија.

Истакавши да се због тога дешава апсурдна ситуација да у Европи има само један буџет који није у дефициту, а то је буџет заједничких институција БиХ, Тегелтија је апеловао на враћање у реалне фискалне капацитете БиХ.

"Механизам за то је фискални оквир БиХ, гдје два ентитетска премијера, министри финансија и предсједавајући Савјета министара утврђују трогодишњи фискални оквир, гдје се утврђују потребе и ентитета и заједничких институција. Буџет заједничких институција пребрзо расте и он реално нема потребу за тим обимом средстава, поготово што се у том буџету не налази ништа што представља реалан живот", рекао је Тегелтија за београдске "Вечерње новости".

Он је навео да је РС спремна да изврши своје обавезе према заједничким институцијама, али не на терет буџета РС и средстава потребних за финансирање њених институција, те најавио да ће до краја године бити извршен ребаланс буџета за ову годину.

"До ребаланса ће доћи из више разлога. Буџет је усвојен прије измјена одређених закона који су третирали пореску политику, односно Закона о порезу и доприносима", рекао је Тегелтија.

Говорећи о блокади средстава међународних институција, Тегелтија је рекао да је ријеч о око 170 милиона КМ.

"Ради се о транши Међународног монетарног фонда од 20 милиона КМ, без које смо остали због неформирања институција на нивоу Федерације, а остало су веома повољни кредити Свјетске банке и Европске комисије, на које такође не можемо да рачунамо због спорог формирања власти у БиХ и неутврђивања фискалног оквира за 2011-2013. годину. Тих 170 милиона морамо надомјестити, како би Буџет функционисао. Први дио проблема смо већ ријешили аукцијом трезорских записа, а припремамо се и за друге инструменте финансијског задуживања", истакао је Тегелтија.