Teгелтија: Имамо алтернативу за ММФ

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће евентуални недостатак новца од ММФ-а бити надокнађен кроз емисију дугорочних обвезница Републике Српске. "Због бројних блокада које долазе из Федерације БиХ, а знајаћи да аранжман зависи од испуњења услова на свим нивоима власти, Српска ће обезбиједити алтернативна рјешења. На томе већ увелико радимо", истакао је […]

петак, април 26, 2013 / 09:38

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће евентуални недостатак новца од ММФ-а бити надокнађен кроз емисију дугорочних обвезница Републике Српске.

"Због бројних блокада које долазе из Федерације БиХ, а знајаћи да аранжман зависи од испуњења услова на свим нивоима власти, Српска ће обезбиједити алтернативна рјешења. На томе већ увелико радимо", истакао је Тегелтија за "ЕуроБлиц".

То значи, каже он, да ће Министарство веома брзо да упути у скупштинску процедуру неопходне одлуке које ће омогућити да буду обезбијеђени други извори финансирања.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Ауу министре, па како сте ви паметан човјек. Свака вам част. Како се само нико прије вас није досјетио да буџет пуни задуживањем преко обвезница. Ја сам цијело вријеме мислио да је алтернатива ММФу смањење број оних што висе на државној сиси и преусмјерење пара у развој индустрије, кад оно дођоште ви са брилијантним планом. Види се да сте били добар студент.

 2. Генијално, ма најбоље ставите хиптеку на цијелу РС, па пошто је банкрот пред вратима да бар знамо коме оставаљамо своју имовину!
  Бора Чорба је рекао, Господе где ли проналазе онолику ђубрад и мамлазе! Овај телегелтија је највеће откриће м.додика!

 3. Bilo bi čudno kad se ne bi zaduživali. Ko će uzeti obveznice Razvojna banka. Presipanje iz šupljeg u prazno, samo da se ne bi radilo i proizvodilo, jer to je najteže.
  Ovako je veoma lagodno biti u vlasti, niko vas ne kontorliše, zadužujete se i ništa ne radite, nema ravoja. I ima para nema proizvodnje, i tako do sudnjeg dana.
  A razvoj je mukotrpan i ti mediokriiteti nisu sposobni za razvoj i domaće investicije.
  Kako se ne seti sa smanje plate svim budžetarima 50%.
  To je jedina alternativa, jer zbog nihovih plata su i počeli uzimati kredite od MMF-a. Maksimalno će nam pomoći kreditima do potpunog uništenja, do preuzimanja svih resursa i infrastrukture Republike Srpske.

 4. Jedino rješenje. Maksimalna plata 1.500 KM,minimalna plata 500 KM,minimalna penzija 400 KM,al kad malo bolje razmislim svejedno je NAMA SPASA NEMA ….Oni su se vec namlatili para i para ,pokupovali nekretnine,izdaju stanove pa neće ni osjetiti smanjenje plata,opet će sve jadni i bijedni narod da vraća. SVE U SVEMU GOTOVI SMO….. (Nema povratka ni na selo,jer su nam sela unistena ,zapuštena,imanja zarasla,korov pokrio sve a za lopatemašove ,sjekire para nema)

 5. Spas je da su ukinu budžetske plate i da administacija kao i institucije počnu da rade po realizaciji od pocenta povećanja bruto društvenog proizvoda, prvo se sav novac od njihovih plata učaže u izgradnju industtrije hidroeltkrna, TE, cementara, prehrambene industrije.
  Vlas se mora naterati na najracionalnije odluke i zakone.
  Dosta je više bilo rasipništva, rasprodaja, koncesija i pljačkaške privatizacije.

 6. Ma rješenje je raspustiti vladu, skupštinu, presjedništvo republike, agencije , predstavništva, zavod za zapošljavanje,akademiju nauka, serat , sudove i tužilaštva…zakatančiti ove institucije privremeno , do nekih boljih vremena, pošto se sva funkcja njihova svodi na iščitavanje instrukcija predsjenika vladajuće stranke.
  Zamislite kolika bi to bila ušteda! plate ministrima, doministrima, savjetnicima, čistačima, brijačima, farbačima kose, posilnim, probačima hrane i lijekova, stilistima i krojačima, brisačima guzova i lizačima, šoferima i pilotima, …Nisam neozbiljan, najozbiljniji sam…

  2. Izdati naredbu, befel, da niko ne smije da ima dva bubrega, oporezivati višak krvi, i one koji nisu dobrovoljni davaoci krvi, oporezovati one sa većim plućnim kapacitetom pošto troše više vazduha, i izdišu više CO2, …
  Penzionerima limitirati koliko godina mogu da primaju penzije, jer su se mnogo obezobraznili pa ožilavili, nikako da krepaju na vrijeme, orobiše državu….

 7. Узмимо да је просјечна нето плата буџетлија 1200-1300 КМ, тј бруто која држава издваја рецимо да је 1500 Км. За годину дана, држава у том случају на буџетлију потроши око 18000 КМ.

  Е сад ако знамо да је просјечан капитал потребан за страрање новог радног мјеста 10000 КМ, значи да са сваког буџетског радника којег држава отпусти може поново да га запосли у превреди и плус да запосли још једног незапосленог радника.

  Рачуница једноставна, али изгеда да нико нема визије и да је једино битно напунити своје и џепове својих ближњих.

  Плус, да се мене пита, сви буџетски корисници (осим медицинара, полиције и школства) би имали 95% од просјечне плате у привреди, па би видјели онда да ли на шалтерима падају системи, да ли се пију кафице до у граду за вријеме радног времена и да ли би сви тако силно журили да се увале у државне јасле…

 8. Na te prosečne neto plate se usplaćuje i 62% doprinosa (PIO, zdaravstveno i socijalno osiguranje).
  Svima se mora smanjiti, po bolnicama ništa ne rade, sve je korumprano, a primaju astronomske plate, policija ide od kafane do kafane, a prosvetni radnici su najgori jer rade do podne a imaju 4 meseca raspusta za koji dobijaju plate. Prosečna plata prosvetara bi trebala biti 400 KM a preko raspusta im ne treba davati plate.
  Policiji je dovoljno i 300 KM za onoliko koliko rade, ako im se ne sviđa neka idu na biro i tržište rada i neka potraže posao u privanim firmama ako ih ima.
  Ogoman novac bi se mogao ostavariti otpuštanjem viška 75% administacije i kresanjem plata za 70%.
  Da je pameti i da misli na budućnost a ne na uništavanje ovog naroda to bi ova vlada radila a ne bi klečala pred MMF-om za nove kredite, koje neće imati od čega vraćati.

 9. Znači došli smo dotle da i sami budžetari kao što su prosvetni radnici uviđaju da su im plate enormno visoke te da zahtijevaju smanjenje istih, svaka čast. Ovakav prosvetni radnik treba poslužiti za primer ostalim prosvetarima, policiji, bolničarima, administraciji…
  Sada će verovatno sidnikat ovakvih prosvetara organizovati štrajk za smanjenje plata.

 10. prosvetni radnik, 27.04.2013. 20:03:47

  “Prosečna plata prosvetara bi trebala biti 400 KM a preko raspusta im ne treba davati plate.“

  Ово се зове самопожртвовање и патриотизам. Одвојити од својих уста за државу и напредак.

 11. Симо П. Ороз, 28.04.2013. 10:09:45
  Netreba misliti da su svi budžetari pohelpni za novcem i uvoznim robama, pohlepni su ovi sa kupljnim diplomama koji bi htjeli da što prije zarade na kupljnoj diplomi.

 12. prosvjetaru, ala lupaš gluposti. Otkinuo bi ljudima od plate, i misliš da bi nam bilo bolje. Varaš se drugar, firčijevci bi imali više za pljačku, predsjednik bi kupio još koji helikopter i dodijelio ga emirima i bokservlaikama, poslao bi i inuke u milano da idu u osnovnu školu gdje mu je i sin, i i njima bi morali da plaćamo gorile, napravio bi još koji dvorac na Aljasci, na Marsu i Mjeecu, gdje su još firčijevci, seratori i akademici, lazanski i libermani, galijaševići i kesići, pisci njegovih memara, kecmanovići….Sve je to nezajažljivo, a narod ne bi imao ni za konopca da se objesi….
  NAMA NEMA SPASA, JER JE KORISNI IDIOT ODRADIO POSAO BEZ ZAMJERKE, ODRADO GA JE ONAKO KAKO SU MOGLI SAMO DA SANJAJU SVI NAŠI ISTORIJSKI NEPRIJAELJI.uNIŠTIO NAS JE SISTEMATSKI, NABRZINU, IŠČUPAO IZ KORIJEN.
  ‚A o njegovoj sreći i zadovoljstvu zbog učinjenog govori nam njegov smijeh dvorske lude kojega nam šalje svako veče sa ekrana. Ne zna , ili neće ni da sakrije kikot dželatski, makar iz poštovanja,jer, vrijeme plakanja je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *