Тадић: Србија неће и не може признати независност Косова

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је вечерас у Берлину да Србија очекује статус кандидата за чланство у Европској унији и, убрзо након тога, почетак преговора о придруживању, али да неће мијењати став о непризнавању самопроглашене независности Косова. Тадић је, у предавањи на тему „Србија као актер регионалног помирења и фактор стабилности на Балкану” у Фондацији […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 10:32

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је вечерас у Берлину да Србија очекује статус кандидата за чланство у Европској унији и, убрзо након тога, почетак преговора о придруживању, али да неће мијењати став о непризнавању самопроглашене независности Косова.

Тадић је, у предавањи на тему „Србија као актер регионалног помирења и фактор стабилности на Балкану” у Фондацији Фридрих Еберт, истакао да у Србији већ сада постоји консензус да је чланство у ЕУ стратешки циљ, а да су регионално помирење и стабилност неопходни предуслови укључивања у европске токове.

„Србија је довољно дуго била на маргинама европских интеграција, сада је дошао тренутак да будемо у њиховом средишту. Модерна, демократска Србија – десет година након пада Милошевића – спремна је да почне разговоре о приступању са Европском унијом”, рекао је предсједник Србије.

Он је казао да Србија данас „Европу гледа у очи и каже да је учинила оно што је обећала”, запитавши се да ли ће ЕУ учинити то исто.

Тадић је нагласио да Србија пре уласка у ЕУ жели да ријеши питање Косова, али да коначно ријешење одмах сада не би у једнакој мјери уважило интересе и једних и других.

„Оно што знате и оно што није спорно: Србија неће и не може признати самопроглашену независност Косова” закључио је предсједник Србије.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор