Свjетске акције расту након интервенције централних банака

Свјетске акције и евро забиљежили су раст у сриједу, пошто су водеће централне банке у свијету покренуле координисану акцију ради ублажавања напетости на глобалном финансијском тржишту које је нестабилно због дужничке кризе у еврозони. Банке су биле међу највећим добитницма, уз раст банкарског индекса еврозоне СТОКС Јуроп 600 (STOXX Europe 600), као и Индекса основних […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 11:49

Свјетске акције и евро забиљежили су раст у сриједу, пошто су водеће централне банке у свијету покренуле координисану акцију ради ублажавања напетости на глобалном финансијском тржишту које је нестабилно због дужничке кризе у еврозони.

Банке су биле међу највећим добитницма, уз раст банкарског индекса еврозоне СТОКС Јуроп 600 (STOXX Europe 600), као и Индекса основних ресурса за више од четири одсто, пренијела је новинска агенција Ројтерс.

Покретач берзанског раста била је заједничка акција америчке Управе федералних резерви, Европске централне банке и централних банака Канаде, Велике Британије, Јапана и Швајцарске с циљем „повећања њиховог капацитета ради обезбјеђивања ликвидности за глобални финансијски систем”.

Тиме је комерцијалним банкама омогућено да јефтиније прибављају доларску ликвидност када им је она потребна.

„То даје сигнал да су монетарне влсти спремне да ураде оно што је потребно да буде заустављено замрзавање на тржиштима капитала”, изјавио је аналитичар тржишта консултантске фирме „ЦМЦ Маркет”, Мајкл Хјусон.

Као резултат тога, паневропски индекс ФТСЕ 300 скочио је за 3,6 одсто четврти дан заредом, достигавши ниво који није забиљежен од средине новембра.

Акција централних банака услиједила је пошто су се министри финансија еврозоне договорили у уторак да ојачају фонд за спасавање, али и признали да ће им бити потребна помоћ Међународног монетарног фонда.

Додатну подршку берзама пружили су и најновији економски подаци из Сједињених Америчких Држава, који показују да је највећа свјетска национална привреда на путу ка опоравку.

Глобални берзански индекс MSCI, који обухвата акције свих развијених тржишта свијета, порастао је за 3,1 одсто.

Европске акције су дан завршиле уз раст од 3,6 одсто, док је на њујоршком Вол Стриту забиљежен раст од преко три одсто.

Индустријски индекс „Дау Џонс” скочио је за 395,37 поена или 3,42 одсто на 11.951 поен. Индекс „S&P 500” порастао је за 40,09 поена или 3,35 одсто на 1.235,28 поена, док је технолошки индекс Насдак (Nasdaq) увећан за 83,34 поена или 3,31 одсто на 2.598,85 поена.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *