Свети Патрик постао светац у православном календару

Ирски просветитељ Свети Патрик биће и званично уврштен у календар Руске православне цркве, те по први пут прослављен овог 17. (30. марта по грегоријанском календару).

недеља, март 12, 2017 / 17:47

Свети синод РПЦ је на засједању 9. Марта прихватио светог Патрика и још 14 светитеља који се славе у западним земљама, а који су за свеце проглашени прије велике шизме 1054. године.

Комисија која је разматрала ову одлуку у обзир је узела неколико најважнијих околности које се односе на древне светитеље са запада: Њихово непрекинуто исповједање православне вјере, околности у којима је дошло до њиховог слављења, одсуство њихових имена из полемичких радова против православне цркве, те њихово данашње поштовање у руској и другим црквама.

Свети Патрик је заштитник Ираца, у мјери у којој је то Свети Сава за Србе. Будући да Ирци имају бројно расијање у САД, његов празник је постао глобално препознат. Свети Патрик рођен је крајем 4. вијека у романизованој породици негдје на западним обалама Енглеске или Шкотске. Иако му је отац био свештеник, водио је лагодан живот и није се предавао вјери. Као младог су га отели ирски гусари и продали у ропство, а он се у тим околностима окренуо вјери.

Након шест година ропства побјегао је у Галију, да би га по предању божији глас позвао да оде у тада незнабожачку Ирску да проповиједа хришћанство. Допуштење је добио 432. када на ирско острво стиже као епископ и преводи земљу у хришћанство, што је један од ријетких примјера тог доба да је то учињено без проливања крви. Прославио се као чудотворац и пророк, а о његовом животу је испредено мноштво легенди, попут оних да је из Ирске протјерао змије и друге отровне животиње. 

Уз Светог Патрика, највише светитеља долази из Француске, па су међу њима паришки епископ Свети Герман из 6. вијека (Жермен, 28. мај), Вићентије Лерински из 5. вијека (Винсент, 24. мај), Свети Сатурнин, први епископ Тулуза из 3. вијека (29. новембар), Свети Виктор из 3 вијека (мученик марсељски, (21. јул), пречасна Геновева (или Женовјев, заштитница Париза 6. вијек, 3. јануар), свети Албан британски из 4. вијека (22. јун), Свети Прокопије ( 16. септембар, Чешка, 11. вијек) и други.Оставите одговор