Шведска: Балканци истакнути учесници немира

Најмање девет аутомобила је запаљено и подметнут је пожар у двије школе и једну полицијску станицу протекле ноћи у предграђима Стокхолма, у нередима који већ данима потресају главни град Шведске. Осам особа је приведено после инцидената, пренијела је шведска полиција и додала да нико није повријеђен у нередима. Претходних дана, на мети вандала нашли су […]

петак, мај 24, 2013 / 09:09

Најмање девет аутомобила је запаљено и подметнут је пожар у двије школе и једну полицијску станицу протекле ноћи у предграђима Стокхолма, у нередима који већ данима потресају главни град Шведске.

Осам особа је приведено после инцидената, пренијела је шведска полиција и додала да нико није повријеђен у нередима.

Претходних дана, на мети вандала нашли су се културни центар, једна школа, дом за старе, и то углавном у дијеловима града који насељавају имигранти. Групе младих бацале су и каменице на полицију.

Незапосленост је један од највећих разлога због којих су прије пет дана почеле велике демонстрације у предграђу Стокхолма.

Према ријечима грађана из Ринкебија, предграђа главног града Шведске, млади су љути и огорчени јер им се не пружа прилика да раде. Све ово изазвало је велику дебату тамошњих политичара о политици имиграције, незапослености и неједнакости између богатих и сиромашних.

Све је почело у насељу Хасби, гдје 80 посто становништва чине имигранти. Чак 15 посто шведске популације рођено је ван граница те земље. Имигранти углавном долазе из земаља бивше Југославије, Ирака, Сомалије, Афганистана и Сирије.

Не важи оно: ‘Лебом смо их на’ранили

Прошле године Шведска је примила 44.000 азиланата, што је повећање од 50 посто у односу на 2011. годину. Сличне демонстрације десиле су се у Лондону прије двије године и Паризу прије осам година.

Аје Карлбом, социјални антроплог са Универзитета у Малмеу, изјавио је да је тамошња влада прихватала имигранте без адекватног образовања те због тога нису могли наћи посао.

"Можда требамо уложити више новца у образовање друге и треће генерације имиграната, требају научити језик и тражити посао. Нажалост, њихови родитељи су изгубљени у смислу интеграције у шведско друштво", казао је Карлбом.

Шведска је у Европи била позната као земља у којој нема незапослености и у којој су грађанима загарантована многа права.0 КОМЕНТАРА

 1. Јбг сад ће нама поново вратити оне омерсоне, јусуфсоне, мехмедсоне и остале новокомпоноване швеђане!B-)

 2. Niste sve uspjeli pobit na vašu žalost neko je i pobjego a možda su to i djeca onih koje ste pobili…
  A ima koliko znam i dosta normalnih srba koji su „pobjegli“
  za razliku od vas fašističkih genocidaša ovdje…:P:P:P

 3. zulkedin, 24.05.2013. 19:05:43

  “A ima koliko znam i dosta normalnih srba koji su „pobjegli“

  …pa sad zajedno sa ostalom “normalnom“sabracom prave zbrku po “Sveckoj“…
  MA ZDRRRRAAAVOOOO….B-)

 4. Šupkedine!
  nemoj da se vrijeđamo,lijepo je vas vidjeti u novim kućicama u Kozarcu,kako se pravite šveđani dok kupujete u „Fis“u i kako krkate ćevape dok ste na odmoru.
  Samo što ste obezvrijedili termin genocid i što od toga pravite performanse ,daje mi za pravo da vas zajebavam!
  Koliko vidim,Šveđani ni nemaju pojma šta ih čeka imaju oni da nauće od vas šta je genocid……………..baš na godišnjicu kurčenja u Kozarcu………….x-(

 5. Овим балинчадима ништа није свето, у Краљевини Југославији су у војсци имали исхрану по халал режиму и све слободе, па су једва дочекали да 1941-е оду у Усташе, у СФРЈ су их признали ко народ, дали им да управљају државом, па су 1991-е с потомцима истих Усташа свезали заставе и кренули у рушење поретка, кад су их и Усташе изјебале и кад су заратили и са Србима и са Хрватима и сами са собом у Крајини почели су бјежати по свијету, глумећи жртве и бескрупулозно лажући тражити уточишта и социјалу свуда, па и у Шведској. И горе су мислили да могу као у Југославији, мало социјала, мало на црно, живот на рачун државе, а под патронатом своје сабраће у пократким панталонама подривати систем. Нису ни свјесни да их просјечан Швеђанин, Швабо, Данац……..посматра и ….трпи, могу наоравати колико хоће, али не могу докле хоће, нису ни свјесни да себи навлаче мобу на леђа, да ће страдање Јевреја под Хитлером бити Дизниленд како ће они проћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *