Све више несталих у Мексику

У Мексику је од 2006. године нестало неколико хиљада људи, саопштила је данас мексичка хуманитарна организација "Комисија за заштиту људских права" (ЦНДХ). Према подацима ове организације, од 2006. године када је предсједник Фелипе Калдерон за борбу против наркокартела ангажовао и војску, у Мексику је нестало 5 397 људи, од чега 3 457 мушкараца и 1 […]

недеља, 3 априла, 2011 / 11:50

У Мексику је од 2006. године нестало неколико хиљада људи, саопштила је данас мексичка хуманитарна организација "Комисија за заштиту људских права" (ЦНДХ).

Према подацима ове организације, од 2006. године када је предсједник Фелипе Калдерон за борбу против наркокартела ангажовао и војску, у Мексику је нестало 5 397 људи, од чега 3 457 мушкараца и 1 885 жена, док нема података о 55 случајева.

Ова организација је прикупљала податке од родбине несталих и државних власти.

ЦНДХ истиче да је у току истрага о разлозима нестанка те да су у податке укључени и отети због откупа, економски мигранти унутар Мексика и Централне Америке, али о чијем се пребивалишту ништа не зна.

Извјештај ЦНДХ објављен је неколико дана након што је Радна група УН саопштила да је добила извјештаје о неколико случајева нестанка за које су наводно одговорни мексички војници.

УН су од мексичке владе затражиле да престану са ангажманом војске у операцијама против нарко картела.

Калдерон је ангажовао војску у склопу напора да сузбије насиље наркокартела и од 2006. године, када је дошао на власт, у Мексику је убијено више од 34 000 људи.Оставите одговор