Све мање претплатника јавног РТВ система

САРАЈЕВО – Према подацима о наплати РТВ таксе у посљедња три мјесеца, регистровано је око 60 000 претплатника мање, а број неплатиша се све више повећава у Федерацији БиХ. О овим подацима упознати су прије два дана чланови Одбора Јавног РТВ система БиХ, а наплата РТВ таксе била је и тема посебне сједнице, на којој […]

четвртак, април 7, 2011 / 07:00

САРАЈЕВО – Према подацима о наплати РТВ таксе у посљедња три мјесеца, регистровано је око 60 000 претплатника мање, а број неплатиша се све више повећава у Федерацији БиХ.

О овим подацима упознати су прије два дана чланови Одбора Јавног РТВ система БиХ, а наплата РТВ таксе била је и тема посебне сједнице, на којој је одлучено да се уради ревизија наплате овог пореза.

На посљедњој сједници није било сагласности о избору ревизорске куће која би се бавила овим послом, јер су чланови УО РТВ ФБиХ изнијели примједбе на одабир најповољнијег понуђача на конкурсу – ревизорску кућу "Џаферовић".

Очекује се да ће комисија која је проводила конкурсну процедуру за ревизорску кућу за идућу сједницу припремити извјештај како би чланови Одбора система донијели и коначну одлуку о провођењу ревизије наплате РТВ таксе.

Наплата РТВ таксе путем "БХ телекома" и "ХТ Мостар" пала је за 17,2 одсто у прва два мјесеца ове године, док је наплата путем "М:тела" порасла за 3,1 одсто.

У Одбору Јавног РТВ система БиХ овакве податке сматрају поражавајућим, посебно што је наплата РТВ таксе за 2010. годину забиљежила пад од 23 одсто. РТВ такса је порез на посједовање ТВ пријемника и плаћа се уз телефонске рачуне, а установљено је да се због овог пореза отказује телефонска претплата.

Марија Путица, члан Одбора система јавних емитера БиХ, сматра да, уз пропусте у процесу наплате РТВ таксе, на пад утиче и програм, односно уређивачка политика.

"На сједници Одбора система у уторак била је тачка дневног реда о поштивању професионалних стандарда и то је у вези с кодексом јавних емитера. Неопходна је анализа програмских садржаја емитера, чему се УО РТВ ФБиХ противи и чак су донијели закључак на својој сједници да се то не разматра. Убијеђена сам да пад броја претплатника мора упућивати на незадовољство програмом", навела је Путица.

Она сматра да се овим доводи у питање опстанак јавних емитера којима је РТВ такса главни извор прихода.

"Долазим из реда хрватског народа, који је гурнут изван система јавног емитовања и, уз политичку подршку, грађани хрватске националности углавном не плаћају претплату. Морамо дати одговор да ли је разлог томе и начин извјештавања јавних емитера", рекла је ПутицаОставите одговор