Сваке године све мање ђака

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској је сваке године све мање дјеце у школским клупама, изјавила је Душка Радмановић, начелник Одјељења за предшколско васпитање и основно образовање у Министарству просвјете и културе РС. Она је истакла да је у Српској присутан негативан тренд рађања дјеце, што директно утиче и на број дјеце уписане у школу, […]

понедељак, април 6, 2009 / 11:35

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској је сваке године све мање дјеце у школским клупама, изјавила је Душка Радмановић, начелник Одјељења за предшколско васпитање и основно образовање у Министарству просвјете и културе РС.

Она је истакла да је у Српској присутан негативан тренд рађања дјеце, што директно утиче и на број дјеце уписане у школу, те да ће прецизни подаци о мјестима гдје је број првачића повећан или смањен бити познати након обављеног уписа.

Радмановићева је подсјетила да је прошле године у школе у РС уписано 10 836 првачића.

Према њеним ријечима, упис дјеце се према Закону о основном образовању обавља у априлу и мају, што је прилагођено различитим потребама школа. 

"Школе упис планирају на основу очекиваног броја дјеце и стога ни тестирања нису истог дана, јер немају све школе исти обим посла. Неке уписују тек десетак или чак и мање дјеце, док друге уписују и по пет, шест одјељења по 25 ученика", истакла је Радмановићева. 

Ове године у прве разреде уписују се дјеца рођена од јесени 2002. до септембра 2003. године, а на захтјев родитеља и уз позитивно мишљење уписне комисије у школу могу бити уписана и дјеца која до краја 2009. године напуне шест година.

"Родитељи су дужни да у прописаном року упишу дијете у основну школу, брину се да редовно похађа наставу и обавља друге школске обавезе, а ако дијете не почне да похађа наставу школа обавјештава општину и Министарство, те покреће поступак пред надлежним судом", нагласила је Радмановићева. 

Она је додала да су прије уписа у школу родитељи дужни да дјецу одведу на љекарски преглед да би се утврдила њихова психо-физичка способност. 

Радмановићева је истакла да ће Министарство настојати да и ове године обезбиједи бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основне школе, али да ће у односу на прошлу годину бити уведен социјални критеријум приликом додјеле уџбеника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *