03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Швајцарски франак и кредити – мађарска варијанта

Избегли смо катастрофу у последњи час, коментирали су из мађарске владе најновији раст вредности швајцарског франка. Мађарска је једна од ретких држава чији су грађани масовно пре десетак година дизали кредите у швајцарским францима чији је курс не изазива панику ни међу дужницима, али ни у влади премијера Виктора Орбана. Орбану је обећање да ће […]

недеља, 18 јануара, 2015 / 14:59

Избегли смо катастрофу у последњи час, коментирали су из мађарске владе најновији раст вредности швајцарског франка.

Мађарска је једна од ретких држава чији су грађани масовно пре десетак година дизали кредите у швајцарским францима чији је курс не изазива панику ни међу дужницима, али ни у влади премијера Виктора Орбана.

Орбану је обећање да ће решити проблем кредита било једно од важнијих полуга доласка на власт.

Након година борбе с ЕУ, одакле су негодовали због задирања власти у тржиште капитала, влада је омогућила дужницима да кредите у страним валутама претворе у кредите у домаћој валути по повољном курсу.

На пролеће ће почети и да им стижу одштете због неправедних поступака банака.

"Крајем прошле године одлучено је да се кредити у францима и еврима претворе у кредите у форинтама по фиксном курсу испод тржишне вредности, тако да промена курса швајцарског франка неће имати утицаја на кредите који износе око десет милијарди евра", обајснила је шефица Ројтерса за Мађарску Кристина Тхан.

Процењује се да грађани Мађарске имају још 540 милијарди форинти (1,7 милијарди евра) кредита у францима, а највећим делом реч је о кредитима за аутомобиле, које је раст франка ипак погодио.

При конвертовању кредита узета су два референтна курса – средњи курс Мађарске народне банке од 7. новембра, када је донета одлука о конвертовању, и курс од 16. јула, када је Врховни суд донео одлуку да су банке када је реч о кредитима у страним валутама у појединим случајевима биле неправедне.

Конвертовање кредита почело је одлуком Монетарног савета да централна банка за конвертовање мора банкарском сектору да осигура девет милијарди евра.

Затим је центрлана банка са учесницима у процесу склопила уговор којим се обвезује да ће им осигурати износ потребан да се умањи курсни ризик операције, а заузврат су се кредитне институције обвезале да ће новац за конвертирање купити од ње, а не на девизном тржишту.

Министарство економије тада је најавило и гашење кредита у страним валутама. На темељу одлуке Врховног суда Влада је одредила да банке, њих око 400, морају обештетити кориснике.

Они дужници који су са банкама склопили нагодбу, исплату очекују на пролеће, што би означило и последњи корак у гашењу кредита у страним валутама. Централна банка Мађарске издвојила је три милијарде евра из резерви ради подршке банкама.