Швајцарска се противи запљени замрзнуте руске имовине

Украјински планови да заплијени чак 500 милијарди долара замрзнуте руске имовине, како би финансирала опоравак земље, наишли су на снажан отпор Швајцарске.

четвртак, 7 јула, 2022 / 11:07

Швајцарски предсједник Игњацио Касис одустао је од тог плана рекавши да је заштита власничких права темељ либералне демократије, пише британски Гардијан.

На конференцији за новинаре истакао је озбиљну забринутост неких челника да приједлози запљене руске имовине представљају опасан преседан и требају посебно правно образложење.

"Право на власништво је основно право, људско право”, рекао је у Лугану и додао да се таква права могу кршити, као и током пандемије, али само док за то постоји законска основа.

Касис је такође најавио да је легитимно замрзнути имовину како би се рашчистило власништво над њом или постоји ли узрочна веза с ратом, односно почињеним злочином, али да се мора узети у обзир и начело пропорционалности према међународном праву.

Швајцарска је једна од многих земаља са строгим законима о банкарској тајни која није одушевљена пљенидбом приватне имовине у политичке сврхе.