Сутра протест цивилних инвалида

Група грађана – цивилних инвалида окупиће се у сриједу, 24. августа у 12 часова на Тргу Крајине у Бањој Луци да би изразили незадовољство због неусвајања новог закона о социјалној заштити РС. Инвалиди у оквиру овог закона захтијевају повећање накнаде за туђу његу и помоћ са садашњих 41 КМ на износ од 70 одсто просјечне […]

уторак, 23 августа, 2011 / 12:16

Група грађана – цивилних инвалида окупиће се у сриједу, 24. августа у 12 часова на Тргу Крајине у Бањој Луци да би изразили незадовољство због неусвајања новог закона о социјалној заштити РС.

Инвалиди у оквиру овог закона захтијевају повећање накнаде за туђу његу и помоћ са садашњих 41 КМ на износ од 70 одсто просјечне плате у РС.

Протестно окупљање и шетњу до Народне скупштине РС ова група грађана највљивала је и раније, а од протеста нису одустали ни након данашњег састанка са министром здравља и социјалне заштите РС Ранком Шкрбићем и помоћником министра за ресор социјалне заштите Љубом Лепиром.

"Уколико буде потребно, ми ћемо и у септембру одржати протесте, али коначну одлуку о томе донијећемо након протеста у сриједу, 24. августа, и након евентуалног усвајања закона о социјалној заштити", рекао је представник иницијативног одбора за протесте особа са инвалидидтетом Раденко Стјепановић новинарима у Бањој Луци након састанка са ресорним министром.

Он је навео да је иницијативни одбор за одржавање протеста особа са инвалидидтетом позвао све цивилне инвалидне организације у РС да подрже протесте у Бањој Луци, те да је за сада потврђено да ће и у Добоју и Бијељини бити одржана мања симболична окупљања.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић каже да би нови закон о социјалној заштити у септембру требало да буде упућен у скупштинску процедуру да би његова примјена почела првог јануара сљедеће године.

"У РС од рата на овамо постоји јасна дискриминација међу инвалидима по основу настанка инвалидитета. Ратни-војни инвалиди имају одређене пренадлежности које немају остали инвалиди који су инвалидност стекли или по рођењу или у цивилу током живота", рекао је Шкрбић.

Он је нагласио да накнаде за ратне-војне инвалиде достижу од 1.000 до 1.500 КМ, а да у новом закону о социјалној затити још неопходно договорити колико ће повећање накнада бити са садашњих 41 КМ.

"Још ћемо разговарати са Министарством финансија. Мораћемо предложити таква рјешења које неће нарушавати буџет, а који ће добити подршку и других институција као што је ММФ", рекао је Шкрбић и додао да је закон о социјалној заштити, уз закон о ПИО, један од два најважнија закона које ће парламент Српске усвојити ове године и за који је посебно заинтересован предсједник РС Милорад Додик.

Шкрбић је подсјетио да је нови закон о социјалној заштити у припреми више од двије године, те да, осим повећања накнада за особе са инвалидитетом, предвиђа оснивање завода за социјалну заштиту.Оставите одговор