Сутра новогодишњи концерт Бањолучке филхармоније

БАЊА ЛУКА – Грађани Републике Српске сутра ће у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци први пут имати прилику да нову годину, по јулијанском календару, започну уз класичну музику на концерту који ће тачно у подне одржати Бањалучка филхармонија. Карте за новогодишњи концерт – који се одржава под покровитељством предсједника РС, Владе РС и града […]

четвртак, јануар 13, 2011 / 15:46

БАЊА ЛУКА – Грађани Републике Српске сутра ће у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци први пут имати прилику да нову годину, по јулијанском календару, започну уз класичну музику на концерту који ће тачно у подне одржати Бањалучка филхармонија.

Карте за новогодишњи концерт – који се одржава под покровитељством предсједника РС, Владе РС и града Бањалука – могу се купити на билетарници Културног центра "Бански двор" по цијени од 10 КМ.

Најављујући концерт, министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да ће концерт симболично отворити културну сцену у РС у 2011. годину, за коју лично вјерује да ће бити много успјешнија од претходне.

"Ово треба да постане традиција – да свих наредних година 14. јануара имамо овакав или сличан концерт, који ће бити прави умјетнички и музички доживљај“, рекао је Касиповић новинарима у Бањој Луци.

Директор Бањолучке филхармоније Дамир Јованић захвалио је покровитељима концерта, посебно министру Касиповићу, те бројним спонзорима на свесрдној подршци у организацији концерта.

Он је нагласио да је Министарство просвјете и културе РС набавило два контрабас, након чега је гудачки корпус филхармоније потпуно спреман, а ове године почеће и опремање дувачког корпуса, односно друга и трећа фаза опремања филхармоније.

Диригент Симфонијског оркестра Бањолучке филхармоније Ванеса Кременовић рекла је да ће на концерту наступити овај оркестар у пуном саставу, те да ће у једном тренутку на сцени бити више од 100 учесника.

"Осим оркестра, који броји око 60 музичара, на сцени су и солиста пијаниста Дејан Јанковић, солиста сопран Албина Смајиловић, мјешовити хор Српско пјевачко друштво `Јединство`, те фолклорни ансамбл `Веселин Маслеша`, додала је Кременовић.

Умјетнички директор Бањолучке фихармоније Иван Оташевић рекао је да ће сутрашњи концерт бити у знаку класичне музике са Балкана, али да ће – осим дјела Стевана Христића, Јакова Готовца и Петра Коњовића – бити изведена и дјела Антонија Дворжака и Петра Илича Чајковског.

Бањолучка филхармонија основана је у јануару прошле године, а први концерт одржала је 8. маја прошле године.

У свом досадашњем раду Филхармонија је постигла значајне резултате на домаћој и међународној сцени.Оставите одговор