Суперкомпјутер против људи у квизу

За сљедећи мјесец заказан је меч у коме ће снаге одмјерити два човјека и један суперкомпјутер. Ако је судити према припремном пријатељском одмјеравању уприличеном прошлог четвртка, људима се не пише добро. Двојицу шампиона у популарном америчном квизу знања Џеперди, Кена Џенингса и Бреда Рутера, прилично сигурно и убедљиво побиједио је ИБМ-ов рачунар Ватсон, опремљен специјално […]

петак, јануар 21, 2011 / 10:54

За сљедећи мјесец заказан је меч у коме ће снаге одмјерити два човјека и један суперкомпјутер.

Ако је судити према припремном пријатељском одмјеравању уприличеном прошлог четвртка, људима се не пише добро.

Двојицу шампиона у популарном америчном квизу знања Џеперди, Кена Џенингса и Бреда Рутера, прилично сигурно и убедљиво побиједио је ИБМ-ов рачунар Ватсон, опремљен специјално припремљеним софтвером за дубоко размишљање о питањима и одговорима. Проба је била само увод у истински окршај који ће се одиграти 14, 15. и 16. фебруара у ИБМ-овој истраживачкој лабораторији у Јорктаун Хајтсу и преносиће га телевизија. Побједнику слиједи награда од милион долара.

Многи стручњаци се слажу у оцјени да је изазов с којим ће Ватсон бити суочен учествујући у квизу Џеперди, далеко сложенији од оног с којим се суочио ИБМ-ов шаховски суперкомпјутер ДеепБлуе кад је 1997. побиједио шаховског шампиона Гарија Каспарова.

У шаху је број потеза који се могу повући ограничен и јасно дефинисан правилима, а у поменутом квизу, који је необичан и по томе што такмичарима нуди одговоре, а они морају да кажу како гласи одговарајуће питање, Ватсон ће најприје морати да декодира људски језик са свим његовим зачкољицама, загонеткама, скривеним значењима и разговорним изразима садржаним у понуђеним одговорима.

Снимак пробног окршаја одржаног прошле недјеље може се погледати овдје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *