Сукоби у Македонији

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов оцијенио је да све надлежне институције предузимају неопходне активности поводом учесталих сукоба Албанаца и Македонаца у тој земљи, али да ће, уколико буде потребно, сазвати и Савјет за националну безбједност. "Апелујем да се свако понаша одговорно, а када оцијеним да има потребе, сазваћу Савјет за безбједност", рекао је Иванов додајући да […]

недеља, март 11, 2012 / 23:17

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов оцијенио је да све надлежне институције предузимају неопходне активности поводом учесталих сукоба Албанаца и Македонаца у тој земљи, али да ће, уколико буде потребно, сазвати и Савјет за националну безбједност.

"Апелујем да се свако понаша одговорно, а када оцијеним да има потребе, сазваћу Савјет за безбједност", рекао је Иванов додајући да његов кабинет пажљиво прати све догађаје и да га државне институције редовно информишу, преноси РТС.

Премијер Никола Груевски одбацио је данас оптужбе неких опозиционих странака да иза инцидената стоји власт.

"Мислим да глупљу тезу нисам чуо до сада, да је Влада ангажовала нападаче македонске и албанске етничке припадности да се туку како нас не би примили у НАТО", рекао је Груевски.

Нови инциденти догодили су се у ноћи између суботе и недеље између Македонаца и Албанаца у Скопљу, Тетову и Прилепу, саопштила је македонска полиција.

Један петнаестогодишњи Македонац одведен у болницу пошто га је у центру Скопља пребила група Албанаца, од којих су неки били наоружани бејзбол палицама, навела је полиција. У скопском насељу "Ђорче Петров", гдје живе већински Македонци, непознати нападачи напали су једног 66-огодишњег човека идарајући га бејзбол палицама, а затим побјегли у правцу насеља Сарај, где живе већински Албанци.

У Тетову су ухапшена двојица браће, чланова групе која је повриједила једног полицијског службеника. У акцији претреса и одузимања оружја и предмета који могу бити употријебљени у тучама у возилима јавног превоза, македонска полиција пронашла је педесетак ножева, пиштоља и боксера.

Приведено је пет нападача који се терете за крађе, пљачке, разбојништво и насиље, саопштило је Министарство унутрашњих послова, јавља скопски Дневник.

Безбједносне снаге повећале су присуство на улицама македонске престонице, посебно око мјеста гдје се окупљају млади.

Највећи број инцидената догодио се у току протекле седмице, након што је полицајац македонске националности убио двојицу Албанаца у Гостивару, у свађи око паркинг мијеста.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *