Сукоби исламиста и Курда отварају нови фронт у Сирији

Исламистички побуњеници у Сирији пресjекли су приступ курдским подручјима на сjеверу земље и сукобили се са борцима националистичке Радничке партије Курдистана (ПКК), које оптужују да подржавају предсjедника Башара ал Асада, саопштили су извори обе стране. Та конфронтација пријети да отвори нови фронт у сиријском грађанском рату који траје већ 27 мјесеци, у којем су Курди, […]

четвртак, јун 20, 2013 / 22:17

Исламистички побуњеници у Сирији пресjекли су приступ курдским подручјима на сjеверу земље и сукобили се са борцима националистичке Радничке партије Курдистана (ПКК), које оптужују да подржавају предсjедника Башара ал Асада, саопштили су извори обе стране.

Та конфронтација пријети да отвори нови фронт у сиријском грађанском рату који траје већ 27 мјесеци, у којем су Курди, који чине око 10 одсто сиријског становништва, до сада имали ограничено учешће.

У сукобима, који су избили током ноћи у подручју града Ифрин на граници са Турском, погинуле су четири особе, чиме је број погинулих у борбама и атентатима у последњих неколико дана повећан на 30, док је више десетина људи киднаповано, рекли су ти извори.

Затегнутост између Арапа и Курда, чије међусобне односе ремете несугласице око земљишта, нарочито на истоку Сирије, појачана је од избијања побуне против Асада у марту 2011, подсјетила је агенција Ројтерс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *