Суд у Дубровнику обуставио поступак против црногорских пилота

Жупанијски суд у Дубровнику обуставио је кривични поступак против тројице бивших црногорских пилота Зорана Славуљице, Миодрага Атанацковића и Асима Панџића, који су били осумњичени за злочин против човјечности и бомбардовање дубровачке општине 1991. године. Судија за истраге Вишег суда у Подгорици Радомир Ивановић потврдио је за подгорички "Дан" да је из Дубровника добио рјешење о […]

субота, 14 јануара, 2012 / 11:35

Жупанијски суд у Дубровнику обуставио је кривични поступак против тројице бивших црногорских пилота Зорана Славуљице, Миодрага Атанацковића и Асима Панџића, који су били осумњичени за злочин против човјечности и бомбардовање дубровачке општине 1991. године.

Судија за истраге Вишег суда у Подгорици Радомир Ивановић потврдио је за подгорички "Дан" да је из Дубровника добио рјешење о обустави кривичног поступка против црногорских и још 24 пилота из Македоније, Србије и Словеније, који су били у служби на аеродрому у Голубовцима.

"Путем међународне правне помоћи од Жупанијског суда (у Дубровнику) сам добио рјешење о обустави кривичног поступка против осумњичених за бомбардовање Дубровника, које је потписала судија тог суда Марија Донатовић Дабелић, и тражили су да црногорским држављанима Славуљици, Панџићу и Атанацковићу уручим то рјешење. Њиме се обуставља поступак против свих пилота са аеродрома `Голубовци` који су били осумњичени да су, бомбардујући подручје Дубровника, починили кривично дјело против човјечности", рекао је Ивановић.

Он је рекао да ће највјероватније данас пилотима уручити рјешења.

Врховно државно тужилаштво Црне Горе је 2009. године отворило истрагу против тројице бивших пилота ЈНА због сумње да су на подручју Дубровника за вријеме рата починили наводни злочин против човјечности.