Суд потврдио да Служба предсједника крши закон

Уважавајући тужбу због кршења права на приступ информацијама, Суд је утврдио да Служба предсједника Републике Српске незаконито крије систематизацију радних мјеста и водич за приступ информацијама.

четвртак, 14 марта, 2019 / 18:37

Пише: Стефан Мачкић

Окружни суд у Бањој Луци уважио је тужбу коју му је поднио потписник ових редова против Службе предсједника Републике Српске због незаконитог одбијања приступа информацијама.

Окружни суд је утврдио да је Служба предсједника прекршила Закон о слободи приступа информацијама Републике Српске одбивши да објави Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, што је урадила под изговором – за Суд неприхватљивим – да је у питању тајни податак.

Окружни суд је, такође, потврдио да Служба предсједника мора да објави и водич за приступ информацијама, којим треба јавности да омогући да се упозна са поступком приступа информацијама под контролом тог јавног органа. Служба је чак тврдила да ни нема такав водич, иако јој је обавеза да сачини и објави водич утврђена Законом, који је ступио на снагу још 2001. године.

Окружни суд је тако потврдио писање Фронтала из октобра прошле године, да Служба предсједника неуставно и незаконито одбија да положи рачуне народу и да га информише о питањима од јавног значаја, чиме подрива нашу демократију.

Служба се тада оправдавала тиме
да се Правилник не смије објавити јер је над њим утврђена ознака тајности на основу Закона о заштити тајних података БиХ. Правилник је, међутим, општи акт, па је Служба предсједника прекршила члан 109. став (2) Устава Републике Српске, по којем се општи акти морају објавити у одговарајућем службеном гласилу. Тако је наш Устав подредила закону на нивоу Босне и Херцеговине, а уједно је повриједила и члан 45. став (1) Устава, по којем је свако дужан да се придржава Устава.
Подсјећамо, још једном, да народ без тражених информација не може да надзире јавну власт и да информисано учествује у демократском процесу, а без тога нема ни Републике.

Служба предсједника ће морати да поступи по пресуди у року од мјесец дана.

Читаву пресуду можете да прочитате у наставку.3 КОМЕНТАРА

 1. У Републици Српској већ 15 година не постоји судска пресуда на ћирилици уз српски језик. А Додик је много против унитаризације .
  Некада је академик Крестић писао :“Срби у Хрватској увек су бранили свој субјективитет чувањем православне вере и ћирилице.“
  Захваљујући школованим Србима, нарочито онима на власти , ћирилица је тринаеста рупа на свирали.Да имају имало памети овако би размишљали : ако желимо унитарну БиХ прећи ћемо на унитарно писмо -латиницу, а ако желимо да сачувамо свој идентитет неговаћемо оно писмо које је у Уставу Србије – ћирилицу.

  1. Ћирилица је за њих само алат,баш као и застава која им стоји заједно са метлом у ћошку ходника.

   Него јел неко видио како се ИНА проширила на тржишту Црне Горе.
   Интересантан је назив фирме коју су купили.
   Има ли то неке везе са Републиком?