Струја стиже из свемира до 2025. године?

Научници Националне америчке свемирске агенције (НАСА) раде на развијању сателита у облику чаше за коктеле, који ће до 2025. године моћи да снабдијева Земљу чак трећином потребне електричне енергије.

среда, 28 августа, 2013 / 18:05

Циљ је да се направе читави "ројеви" ових сателита, који неће само замијенити тренутне електране, већ ће слати енергију у угрожена подручја.

Овај сателит дизајнирао је доктор Џон Манкинс, кога је НАСА задужила да испита могућности коришћења соларних панела за слање струје на Земљу. Он је осмислио невјероватан сателит назван "сателит са соларном електраном путем велике фазне решетке" или СПС-АЛФА, који ће бити лансиран до 2025. године.

Технологија би омогућила да се енергија шаље на Земљу, гдје би својеврсне трафостанице ту струју прикупљале и слале је даље потрошачима.

Сам сателит имаће више хиљада танких заобљених дијелова налик огледалима, који би се кретали како би прикупили што више Сунчеве енергије.

Унутрашњост СПС-АЛФА такође би била постављена великим фотонапонским ћелијама, које би енергију Сунца претварале у микроталасе. Ови микроталаси били би послати на Земљу са дна "чаше за коктеле".

Mанкинс тврди да би овај систем био много јефтинији од неких алтернатива, попут једног зрака који би обилазио Земљу.

"Ово је нови, биомиметички приступ коришћењу свемирске соларне енергије. Ако буде успијешан, овај пројекат ће омогућити изградњу великих платформи од хиљада ситних дијелова који могу да пошаљу на даљину хиљаде мегавата, и то веома јефтино, бежичним путем", рекао је Манкинс.

Соларна енергија у свемиру је милијарду пута јача него она коју је могуће прикупити на Земљи, а слање струје из свемира могло би да ријеши сав недостатак енергије на нашој планети.

Прошле године научници са Универзитета "Стратклајд" испробали су у свемиру опрему која би могла да прикупља енергију и шаље је на Земљу помоћу микроталаса или ласера. Пројекат је такође био дио истраживања НАСА.

Циљ је да једног дана направе читаве ројеве ових сателита, који би струјом снабдијевали цијеле градове или чак државе. Они не би само замијенили тренутне електране већ би могли да шаљу енергију у угрожена подручја, или дијелове свијета без струје. Пријемници на Земљи би микроталасе или ласерски зрак претварали у употребљиву електричну енергију.

"Свемир је невјероватан извор соларне енергије и имамо предност што ту енергију можемо да прикупљамо без обзира на то да ли је ноћ или дан и да ли је сунчано или облачно", објаснио је Масимилијано Васил, професор на Универзитету "Стратклајд".

Идеја о соларним електранама у свемиру развијена је почетком седамдесетих година. Тај стил добијања струје је привлачнији јер је у свемиру, због непостојања атмосфере, могуће лакше и брже прикупити велике количине енергије Сунца. Осим тога, прикупљање је могуће у било које доба дана.