Што мање времена проводите на отвореном

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава грађане да с обзиром на најављену екстремно високу температуру наредних неколико дана што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова. Министарство посебно упозорава родитеље да у овом периоду заштите дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко […]

субота, 4 августа, 2012 / 18:17

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава грађане да с обзиром на најављену екстремно високу температуру наредних неколико дана што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова.

Министарство посебно упозорава родитеље да у овом периоду заштите дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре.

С обзиром да би велике врућине могле да утичу на већину популације, из Министарства препоручују, колико год је могуће, боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, суздржавање од физичких радова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности.

Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

"Ако постоји потреба за излазак ван куће, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и кориштење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочала", наводи се у саопштењу Министарства.