Стиже хеликоптер из Италије

У Републику Српску ускоро ће да слети нови хеликоптер, који ће и те како значити у спасавању угрожених живота и имовине, јер је Хеликоптерски сервис РС потписао уговор с италијанском компанијом "Леонардо С.п.А.” о куповини те летјелице.

уторак, 10 октобра, 2017 / 11:06

У питању је хеликоптер модел "АW119Кx" у вриједности 9.336.600 КМ.

"Хеликоптер је нов, вишенамјенски и служи за потребе Хеликоптерског сервиса РС, искључиво у цивилне сврхе. Хеликоптер ће, осим за превоз путника, бити кориштен и за медицинску евакуацију, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта, евакуацију становништва у свим ванредним ситуацијама и транспорт терета приликом елементарних непогода, транспорт и искрцавање специјалног полицијског особља на теже доступна подручја и друге намјене по потреби”, казао је јуче за "Независне” Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса РС.

Уговор је с италијанском компанијом потписан недавно, а рок испоруке је осам мјесеци.

"Набавком овог хеликоптера унаприједићемо све досадашње услуге које се односе на ваздушни медицински транспорт, сарадњу с Републичком управом цивилне заштите, помоћ угроженом становништву приликом елементарних непогода и слично. Евакуација ће бити бржа него досад такође, јер је у питању бржи и савременији хеликоптер”, каже Кустурић.

Хеликоптер је, такође, већег капацитета од постојећег и с већом могућношћу пратње медицинског особља. Овај модел се користи широм свијета па је тако омиљен међу америчким граничним службама, које лове оне који се одлуче на нелегални прелазак из Мексика у САД. Чест је у употреби и код полицајаца Њујорка, када су у питању потјере из ваздуха. Пилоти и ваздухопловно техничко особље Хеликоптерског сервиса ће у међувремену морати проћи кроз обуку.

Она ће бити одржана у тренажном центру компаније од које је купљен хеликоптер. Обука ће трајати пет седмица за механичаре и двије седмице за пилоте. Послије пређеног практичног и теоретског дијела и једни и други ће бити потпуно оспосбљени за лет и одржавање новог хеликоптера.

Карактеристике хеликоптера

Посада: Један пилот

Капацитет: Седам путника

Дијаметар ротора: 13,01 метар

Тежина празног хеликоптера: 1.430 кг

Максимална тежина при узлијетању: 2.720 кг

Снага: 747 киловата

Максимална брзина: 267 километара на сат

Домет: 991 километар

Макисмална висина: 6.096 метара

(Независне)