Стечајни списак: Фирме са којима су нестали милиони

Република Српска остала је без стотина милиона КМ јер су фирме завршиле у стечају. Синиша Вукелић На СПИСКУ Пореске управе који је у посједу портала КАПИТАЛ налази се неколико стотина фирми које су завршиле у стечају, а од којих РС није наплатила скоро ништа. Један од најдрастичнијих примјера вишегодишњег толерисања инспектора је фирма доо „Алексић […]

четвртак, фебруар 21, 2013 / 12:26

Република Српска остала је без стотина милиона КМ јер су фирме завршиле у стечају.

Синиша Вукелић

На СПИСКУ Пореске управе који је у посједу портала КАПИТАЛ налази се неколико стотина фирми које су завршиле у стечају, а од којих РС није наплатила скоро ништа. Један од најдрастичнијих примјера вишегодишњег толерисања инспектора је фирма доо „Алексић Петрол“ Бијељина која је остала дужна РС 22 милиона КМ.

Стечајни поступци су окончани, а порези и доприноси нису наплаћени јер то није било могуће из стечајне масе, наводи се у објашњењу Пореске управе РС.

Само у Подручном центру ПУ РС Бањалука у стечају је завршило 184 фирме од којих Пореска управа није успјела наплатила потраживања.

Највећи су позната „Кекеровић компани“ Лакташи са дугом од 6,1 милион КМ, слиједи „Дагор“ доо Бањалука 5,7 милиона КМ, „Ал-Го“ Мркоњић Град 2,5 милиона КМ, „Свила“ Челинац два милиона КМ, ад Превија Рибник 1,7 милиона КМ, „Чајавец – Елементи аутоматике“ Челинац 1,6 милиона КМ, ДИ Подградци 1,4 милион КМ, „Стирокарт“ Србац 1,3 милиона КМ, „Кнетекс“ Кнежево 1,02 милиона КМ, доо „Оптима промет“ Бањалука 920 хиљада КМ, „Рибник“ 846 хиљада КМ, те Левита Градишка 386 хиљада КМ.

Ту је и позната фирма „Парма Траде“ Лакташи која је остала дужна Буџету РС чак 5,3 милиона КМ, затим доо „Астра спортс бетс“ Бањалука са дугом од 3,12 милиона КМ који никада неће бити измирен.

Робна кућа Кастел Бањалука остала је дужна 789 хиљада КМ.

Алекс петролу „опроштено“ 22 милиона КМ

Без десетина милиона КМ, РС је остала и на подручју Бијељине. Од „Сван Дестилиер“ није наплаћено 3,7 милиона КМ, „Кондор Арт“ из Доњих Жабара 1,8 милиона КМ, „Д-Ристић“ 1,2 милиона КМ, „Милићевић комерц“ 1,3 милиона КМ. Но, убједљиво највећи никада наплаћени дуг је од споменуте фирме „Алекс Петрол“ Бијељина.

Пореска управа на подручју Требиња није наплатила порезе од 49 фирми. Највећи је „Бет шоп“ са дугом од 1,7 милиона, „Миленијум спорт“ 1,5 милиона КМ, Фабрика трикотаже „Невесињка“ 1,5 милиона КМ, „Итисон промет“ 1,4 милиона КМ, те „Мома комерц“ 1,4 милиона КМ.

На подручју Приједора, највећи дужник, од укупно 47 фирми, је „Лигношпер“ са 6,2 милиона КМ, ликвидирана „Сана трикотажа и конфекција“ никада неће платити 3,6 милиона КМ, „Кнежопољка“ 2,1 милиона КМ, а Конфекција „Борац“ 1,1 милиона КМ.
У Подручном центру Пореске управе Зворник неће бити наплаћен дуг од 35 фирми, између осталих и онај од милион КМ од фирме „6.август“, те ОЗ „Дуга“ 1,3 милиона.
На списку Подручног центра Пореске управе Добој налази се 26 фирми које су завршиле у стечају и од којих неће бити наплаћени порези и доприноси.

Продајом стечајне имовине углавном није могуће исплатити обавезе према повјерициома.

Грађани РС су остали без стотина милиона КМ, но економисти постављају питање одговорности руководства Пореске управе РС. Зашто су толерисали такав начин пословања, односно како су дозволили да поједине фирме годинама не измирују своје обавезе према Буџету РС, које у појединим случајевима премашују 20 милиона КМ.0 КОМЕНТАРА

 1. Фора је када ти некога пријавиш за неко недјело инспекцији. Онда они шаљу шефу у Бањалуку.Онда тај шеф зове ШЕФА свих шефова и пита смије ли испитати слулчај!…. Тако да од тога нема ништа! ЦЕнзура и филтери!

 2. Славија, мислиш на УДБУ? Па удба влада са нама! У удби је проблем. Умјесто да нас шаљу на голи оток они нас сада пљачкају! Исплативије им је. Онако ништа нису добијали осим наслаљивања, а овако остављају с кољена на кољено!

  „Божија кола су спора, али брзо стигну“

 3. Паре узмем и у стечај свратим
  и још порез себи да исплатим
  пролетери,ако вам је стало
  ево списак,па читајте мало
  баш сте глупи и то наопако
  опет ћу вас преварити лако
  нема више топли,а ни плате
  то раде сви експерти,брате…

Оставите одговор