08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Стари Рим и артефакти: Дијете са каменом у устима

Археолози су на локацији древне грађевине из римског доба код италијанског града Лунана пронашли скелет десетогодишњег дјечака са каменом у устима, што је необичан обичај за културу старог Рима.

недеља, 14 октобра, 2018 / 19:14

Тим археолога са Универзитета у Аризони и Универзитет Станфорд пронашли су скелет током ископавања на локацији познатој под именом „Гробље беба“, гдје се, како се вјерује, сахрањивана одојчад преминула од маларије.

Пронађени скелет дјетета са каменом у устима указује на то да су они који су га покопали страховали да ће се вратити из мртвих и пренијети болест преживјелима, па га мјештани зато зову „Вампир из Лунана“.

На основу положаја отворене вилице, археолози су закључили да је камен намјерно ту стављен, јер се то није могло десити природним путем због распадања тијела, а на површини камена примјетни су и трагови зуба.

„У питању је веома необичан третман мртвих који је био примјетан у разним облицима у многим културама посебно у свијету старог Рима“, рекао је Џордан Вилсион са Универзитета у Аризони који је прегледао скелетне остатке.

Током претходних ископавања на „Гробљу беба“ пронађени су разни предмети који указују на бављење магијом у то вријеме, попут враниних ногу, жабљих костију и бронзаних казана испуњених пепелом.Оставите одговор