Стари Рим и артефакти: Дијете са каменом у устима

Археолози су на локацији древне грађевине из римског доба код италијанског града Лунана пронашли скелет десетогодишњег дјечака са каменом у устима, што је необичан обичај за културу старог Рима.

недеља, октобар 14, 2018 / 19:14

Тим археолога са Универзитета у Аризони и Универзитет Станфорд пронашли су скелет током ископавања на локацији познатој под именом "Гробље беба", гдје се, како се вјерује, сахрањивана одојчад преминула од маларије.

Пронађени скелет дјетета са каменом у устима указује на то да су они који су га покопали страховали да ће се вратити из мртвих и пренијети болест преживјелима, па га мјештани зато зову "Вампир из Лунана".

На основу положаја отворене вилице, археолози су закључили да је камен намјерно ту стављен, јер се то није могло десити природним путем због распадања тијела, а на површини камена примјетни су и трагови зуба.

"У питању је веома необичан третман мртвих који је био примјетан у разним облицима у многим културама посебно у свијету старог Рима", рекао је Џордан Вилсион са Универзитета у Аризони који је прегледао скелетне остатке.

Током претходних ископавања на "Гробљу беба" пронађени су разни предмети који указују на бављење магијом у то вријеме, попут враниних ногу, жабљих костију и бронзаних казана испуњених пепелом.Оставите одговор