Шта све може српска хаубица Нора Б-52

Укупно 36 пројектила великог разорног дејства, гађање циљева удаљених и до 40 километара и испаљивање 12 пројектила за мање од четири минута…

субота, јул 29, 2017 / 11:08

То је разлог великог интересовања за артиљеријском хаубицом “нора-Б52”.

Симболично, име ове хаубице заправо представља скраћеницу имена „ново оружје артиљерије“, а производња је почела још 2006. године. Представља самоходну хаубицу, може да буде аутоматска, полуаутоматска или ручна, а сваки следећи модел је знатно убојитији и ефикаснији од претходног.

„При изради „норе Б-52“ треће генерације примењене су најновије технологије дизајнирања и израде, што је резултирало вишеструким скраћењем времена, као и повећањем тачности“, рекли су челници “Југоимпорта СДПР”, српског предузећа које стоји иза ове машине.

У оквиру промена на оруђу, у концепт је уведено низ техничких решења, од којих је најуочљивије увођење комплетне оклопне заштите са свих страна споља, чиме је генерални спољашњи изглед знатно измењен у смислу његове “милитаризације”.

На овогодишњем сајму војне опреме и наоружања “Партнер 2017” публика је могла да види најновији, измењени модел овог оруђа које, сходно потребама купца, може да буде склопљено у неколико варијанти.

Оруђе је модуларног типа, што омогућава испоруке у више различитих опција, зависно од корисника – поручују из “Југоимпорта СДПР”.

Самоходна топ-хаубица “нора-Б52” намењена је за ватрену подршку сопственим јединицама. Ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.

Када је реч о наоружању овог артиљеријског оруђа, оно се састоји од топа 155 мм са цеви калибра 52 мм, који је уграђен у куполу. Од муниције садржи 12 пројектила и барутних пуњења у аутоматском пуњачу, као и 24 пројектила и барутних пуњења у муницијским контејнерима на оруђу, што укупно представља број од 36 убојитих пројектила. Уз то, три логистичка возила, на нивоу батерије, превозе још по 72 пројектила и барутна пуњења. У стању је да испали 12 пројектила за мање од четири минута.

Што се тиче помоћног наоружања, ту је митраљез 12,7 милиметара са турелом, као и две групе од по два бацача димних кутија калибра 82 мм које су уграђене у предњи део кабине возила.

Оно што је такође битно, јесте да оружје поседује уграђен, независни, резервни, ручни хидраулички подсистем који ће обезбедити превођење оруђа из борбеног у маршевски положај ради повлачења са ватреног положаја, што је знатна предност у односу на већину западних решења. Време преласка из маршевског у борбени положај и обрнуто мање је од 90 секунди.

За управљање хаубицом „нора-Б52” потребна је посада од пет људи, командир, нишанџија, возач и два послужиоца. „Нора“ се користи у Бангладешу, Кенији и Мјанмару.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *