Српска више нема Представништво у Израелу

Република Српска је трећа у свијету по издвајању новца за лобирање, а процјењује се да је до сада потрошила више од 20 милиона марака.

четвртак, 2 фебруара, 2017 / 14:32

Република Српска је трећа у свијету по издвајању новца за лобирање, а процјењује се да је до сада потрошила више од 20 милиона марака.

Подаци о томе како раде представништва Републике Српске у свијету и који су ефекти њиховог рада нису баш транспарентни, тако да се о трошењу буџетског новца, углавном, нагађа.

Како БН телевизија сазнаје, Република Српска више нема Представништво у Израелу.

Дипломатско представништво на чијем је челу Арие Ливне, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика, приватизовано је, односно пререгистровано у невладину организацију. Тако барем тврди предсједник Српско-израелске привредне асоцијације Дарко Трифуновић.

БН телевизија је покушала да ступи у контакт са Представништвом у Израелу, како би чула и другу страну приче и сазнала у каквом је правном статусу то Представништво, али узалуд.

Колико је за Представништво Републике Српске у Израелу ове године издвојено новца из буџетске касе, колико је до сада било инвестиција, какав статус то Представништво има, само су нека од питања на која нисмо добили одговоре ни из ресорног министарства.

Ове године на рачуне бројних представништава Српске у свијету која се, између осталог, баве и лобирањем, уплаћено је 4 милиона и 400 хиљада марака. Од представништава Српске у свијету највише се очекује да доведу потенцијалне инвеститоре. Кад се подвуче црта, у огромном смо минусу.

Међутим, у документу Стратегија подстицања страних улагања у Републику Српску пише да је Израел од 2007. до 2015. године инвестирао у Српску око два и по милиона марака. Неупоредиво мање у односу на инвестирање у Србији.

Представништво у Израелу је својевремено имало значајну улогу. Предсједник Републике Српске Милорад Додик годинама је имао блиске везе са бившим шефом израелске дипломатије Авдигдором Либерманом, који је често боравио у Бањалуци. Међутим, ти односи су напрасно захладњели.

Амбасадор БиХ у Израелу Јелена Рајаковић потврдила је да све доступне информације говоре о томе да Српска више нема Представништво у Израелу и да је затворено прије двије године. Рајаковићева наводи да је о свему и писано обавијештена када је сјела у фотељу амбасадора. Представништво је, потврђује, приватизовано, а чиме се сада бави нико не зна.

Амбасадорка за БН телевизију тврди да није успјела да ступи у контакт са новим правним субјектом. Према њеним информацијама, Арие Ливне који је био на челу Представништва Републике Српске у Израелу једини је члан и новоформираног српског трговинског Представништва.

Недавно је министар Златан Клокић најавио да ће у појединим представништвима бити уштеда. Као примјер је навео и Израел. Потпуно је нејасно о каквим се уштедама ради ако Представништво више нема првобитну улогу од 2014. године и гдје, коме и за шта одлази буџетски новац?