Српска нема податке о хипотекама, а вриједне су 2,2 милиона

У Републици Српској не постоји званична статистика о броју станова, кућа и пословних објеката оптерећених хипотеком, нити било која институција води званичну евиденцију о хипотекама које су биле обезбјеђене за 2,2 милијарде КМ пласираних кредита у Српској. Док земље региона одавно воде транспарентне евиденције о броју оптерећења некретнина хипотекама банака, „хипотекарни подаци“ у Републици Српској […]

петак, 13 септембра, 2013 / 11:38

У Републици Српској не постоји званична статистика о броју станова, кућа и пословних објеката оптерећених хипотеком, нити било која институција води званичну евиденцију о хипотекама које су биле обезбјеђене за 2,2 милијарде КМ пласираних кредита у Српској.

Док земље региона одавно воде транспарентне евиденције о броју оптерећења некретнина хипотекама банака, „хипотекарни подаци“ у Републици Српској су обавијени велом тајне.

У Републичкој управи за геодетско и имовинско-правне послове нам је речено да не располажу програмским рјешењима који би им омогућили вођење централне базе података.

„Управа податке о оптерећености непокретности у РС хипотекама може уступити само за сваку појединачну непокретност о којој води службену евиденцију. Евиденције о непокретностима воде се за сваку непокретност појединачно у дигиталном и аналогном облику, а како програмска рјешења која користи Управа не омогућавају путем посебне апликације издавање статистичких података о непокретностима, правима на њима и другим подацима, нисмо у могућности да досатвимо тражене информације за цијелу територију РС“, наводи се у писаном одговору Републичке управе за геодетско и имовинско-правне послове достављено КАПИТАЛ-у.

Да апсурд буде још већи ни Агенција за банкарство РС, којој као регулатору банке достављају редовно све статичке и финансијске пословне податке, не посједује јавности доступну евиденцију о степену оптерећености стамбеног и привредног фонда хипотекама.

У Агенцији поручују како једино располажу подацима о износу кредита који је покривен некретнинама.

“Закључно са 30. јуном 2013. године у Републици Српској је пласирано 4,66 милијарди марака укупних кредита, од чега покривеност некретнинама износи 2,21 милијарду КМ”, поручују у Агенцији за банкарство РС, што упућује да је од укупно пласираних кредита у РС чак око 50 одсто осигурано хипотеком.

Према извјештајима банака, у првих шест мјесеци ове године, по основу наплате потраживања активиране су хипотеке у сектору правних лица у износу од 10,1 милион марака, односно 36 кредита, а у банкарском сектору који послује са грађанима активиране су хипотеке у вриједности 700.000 КМ, односно 22 кредита.Оставите одговор