Српска дива Дивна Љубојевић

Дивна Љубојевић је интерпретатор православне духовне музике и највећи амбасадор српске духовне музике у цијелом свијету. Нажалост у српским земљама за њу многи још увијек нису чули. Рођена је у Београду 1970. године. Било јој је десет година, када је у београдском манастиру Ваведење чула очаравајући глас игуманије Агније и њених калуђерица. Уз њихову подршку, […]

недеља, 5 августа, 2012 / 20:01

Дивна Љубојевић је интерпретатор православне духовне музике и највећи амбасадор српске духовне музике у цијелом свијету. Нажалост у српским земљама за њу многи још увијек нису чули.

Рођена је у Београду 1970. године. Било јој је десет година, када је у београдском манастиру Ваведење чула очаравајући глас игуманије Агније и њених калуђерица. Уз њихову подршку, полако али сигурно откривала је чаробни свијет православног појања. Љубав према музици али и апсолутни слух који посједује утицали су на њено образовање и усавршавање. Дивна је завршила музичку школу Мокрањац у Београду и Музичку академију Универзитета у Новом Саду.

Диригентску палицу је рано узела у своје руке. Прије него што је уписала студиј музике Дивна се нашла на мјесту најмлађег хоровође најстаријег београдског хора – Првог београдског певачког друштва. Касније, при манастиру Ваведење оснива хор Мелоди са којим већ више од двадесет година успјешно ради и наступа широм планете.

Руска еуфорија за Дивниним наступима

У последњих пар година Руси са одушевљењем посјећују концерте Дивне Љубојевић. У прилог томе говори и чињеница да се сви њени наступи организују у репрезентативним музичким установама укључујући и Велику дворану Петроградске филхармоније.

Њено искуство са руском публиком веома је занимљиво. Наиме, Руси су у цијелом свијету познати по грандиозним хоровима те је Дивна дочекана са подсмијехом када се на фестивалу у Москви појавила са хором који је бројао само шест чланова. Међутим њихово почетно „разочарање“ врло брзо се претворило у одушевљење те је Дивна чак на бис изводила „Оче наш“ Кедрова, што на оваквим фестивалима није пракса. Од тог дана у цијелој Русији се прича о анђеоском гласу Дивне Љубојевић.

Овогодишњи Пасхални концерт у Великој дворани Петроградске филхармоније критика и публика су оцијенили најбољим оцјенама. Довољан је податак да су улазнице у царском граду распротадате мјесец дана унапријед те да се на галеријама за стајање до посљедњег дана тражило мјесто више.

Руска публика није скривала задовољство Дивниним наступом а многи од присутних нису крили сузе. Како у програму руске државне телевизије рече један петроградкси свештеник, Србија је у културном смислу византијска провинција, захваљујући тој околности цијели свијет може чути древност и раскош византијског појања у гласу Дивне Љубојевић.

 Поред тога што је стекла огромну популарност у Русији, Дивна Љубојевић и Мелоди су врло запажени у Француској, Италији, Аустрији, САД. Остаје нам да се надамо да ћемо Дивну слушати и у Републици Српској ако не у концертним дворанама и црквама а оно бар преко Радија или Телевизије Републике Српске.

 Вукашин Беатовић

divna ljubojevic pravoslavna duhovna muzika rusija srbijaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *