Сретно, у обе куће: Дизнијев први бисексуални лик у анимираној серији

Дизни је добио првог протагонисту који је отворено бисексуалне оријентације, и то у Дизни серији Совина кућа (The Owl House).

петак, 21 августа, 2020 / 15:24

Како је ауторка серије, Дејна Терас открила на Твитеру, главни лик серије је доминиканско-америчка дјевојчица Луз Носеда која је бисексуална.

"Совина кућа” је први пут приказана у јануару. Серија се бави 14-годишњом дјевојчицом која проналази врата за чаробни свијет и покушава да испуни свој сан да постане вјештица док борави тамо.

У ранијим епизодама Луз су привлачили дечаци, док у недавно приказаној епизоди "Очаравајући гром страх” Луз почиње да истражује свој однос с дјевојчицом Амити Блајт. У тој епизоди Амити каже да има осјећања према Луз и да жели да је пита да иде с њом на матурско вече. Када су отишле на догађај, све вријеме су плесале заједно.

У својим објавама на Твитеру Терас је потврдила да је Луз бисексуална и рекла да се изборила за то да "квир” дјеца буду представљена у њеној серији.

"Била сам врло отворена у намјери да у серији имам квир дјецу. Јако лоше лажем, тако да би ми било тешко то само да прогурам у серију”, рекла је она и додала да су се неки из екипе Дизнија противили овој идеји.

Она је додала и да је одбила захтјеве из те компаније да не представи бисексуалне или хомосексуалне односе у цртаћу.

"Ја сам бисексуална! Желим да пишем о бисексуалном лику, дођавола! Срећом, моја тврдоглавост дала је резултате, и сада ме Дизни веома подржава", навела је на Твитеру.

Четрнаестогодишња Луз није први Дизни ЛГБТ лик. Претходно је у Дизни серији "Енди Мек" један од ликова открио да је заљубљен у дјечака – то је био први пут да се неко изјаснио као хомосексуалац у неком шоу на Дизни каналу. У мају, кратки Пиксаров филм Ван (Out) емитован на Дизнију имао је главног лика који је био хомосексуалац, а у филму "Онвард", један лик се изјашњава као лезбејка.

(извор Н1)