Србија: Грађани незадовољни својим животом

Грађани Србије незадовољни су својим животом, али, ипак, сматрају да живе боље него прије пет година – показало је велико истраживање Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД) "Живот у транзицији". Истраживање, које је обухватило 34 земље, сврстало је Србију на 30. мјесто по критеријуму задовољства њених грађана својим животом, а иза су само Грузија, […]

понедељак, јул 11, 2011 / 08:43

Грађани Србије незадовољни су својим животом, али, ипак, сматрају да живе боље него прије пет година – показало је велико истраживање Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД) "Живот у транзицији".

Истраживање, које је обухватило 34 земље, сврстало је Србију на 30. мјесто по критеријуму задовољства њених грађана својим животом, а иза су само Грузија, Јерменија, Мађарска и Румунија – преноси "Прес".

Ипак, 30 одсто житеља Србије одговорило је да је потпуно задовољно својим животом, док их је 2006. године било 27 одсто.

"Економска криза доста је погодила домаћинства у Србији. Више од 70 одсто људи погођено је кризом. У Србији само 30 одсто испитаника мисли да ће будуће генерације боље живјети, што је испод просјека региона у коме је та стопа око 50 одсто", наводи се у извјештају ЕБРД-а.

Српски аналитичари истичу да се подаци ЕБРД-а поклапају са домаћим процјенама да у Србији око 30 одсто становништва релативно добро живи, али и да показују да су Срби генерално незадовољни квалитетом живота.

Истраживање ЕБРД-а обухватило је централну и источну Европу, балтичке земље, централну Азију, земље Кавказа, али и Западне Европе, са којима је урађено поређење. Показало се да живот највише задовољства пружа Швеђанима, Нијемцима, али и Таџикистанцима који су на трећем мјесту.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор