Србац: Сутра скуп о Бардачи

Помоћник министра за заштиту животне средине у Министарству за просторно уређење, грађевинарству и екологију Свјетлана Радусин присуствоваће сутра, у четвртак 02.02.2012. године у 11.00 часова скупу поводом обиљежавања 5. годишњице од проглашења Бардаче мочварним комплексом међународног значаја и 2. фебруара Свјетског дана мочварних подручја. Организатори скупа су Јавна установа „ Археолошко природни парк Доња долина […]

среда, фебруар 1, 2012 / 18:30

Помоћник министра за заштиту животне средине у Министарству за просторно уређење, грађевинарству и екологију Свјетлана Радусин присуствоваће сутра, у четвртак 02.02.2012. године у 11.00 часова скупу поводом обиљежавања 5. годишњице од проглашења Бардаче мочварним комплексом међународног значаја и 2. фебруара Свјетског дана мочварних подручја.

Организатори скупа су Јавна установа „ Археолошко природни парк Доња долина – Бардача“ и Општина Србац, а скуп ће се одржати у новој сали Скупштине општине Србац (сала изнад NLB банке).

Бардача је прихваћена на листу мјеста заштићених Рамсарском конвенцијом као „Област значајна за птичји свијет“ и 2007. године је проглашена Рамсарским подручјем број 1658. Тиме је потврђен њен међународни значај и пружене су јој изванредне могућности за развој. Међутим, тиме је стављена и велика одговорност, јер се тај статус тешко стиче, а лако губи уколико се досљедно не испуњавају норме прописане конвенцијом и преузете обавезе.

Конвенција о влажним подручјима, Рамсарска конвенција, донесена је 02.02.1971. године.

Циљ овог документа је очување оних подручја на земљи која су од пресудне важности за опстанак многих биљних и животињских врста и њихових заједница од којих многе човјек користи и у одређеној мјери зависи од њих.Оставите одговор