Срамота звана Казани: Добричине из Наше странке и Златни љиљани као правовјерници

У Нашој странци незадовољни су приједлогом текста који би требао бити исписан на споменику посвећен убијеним грађанима српске националности на Казанима код Сарајева. Тражили су да се јасно истакне да су убијени и ко их је убио, на шта је услиједила реакција правовјерних чувара фолирантског мултиетничења.

понедељак, 11 октобра, 2021 / 12:58

У Нашој странци незадовољни су приједлогом текста који би требао бити исписан на споменику посвећен убијеним грађанима српске националности на Казанима код Сарајева. Траже да се јасно истакне да су убијени и ко их је убио. Услиједила је реакција

Вијећници Наше странке, која чини парламентарну већину у Градском вијећу Сарајева, иницирали су измјене овог текста те су образложили зашто су то учинили.

"Нацртом предложени текст на спомен-обиљежју сматрамо непотпуним. Истини не говори довољно о томе шта су жртве прошле у посљедњим тренуцима својих живота, узрочницима њихове трагичне судбине те не идентифицира осуђене починиоце ових стравичних убистава. Вријеме је да признамо одговорност појединаца који су починили ове злочине те да се и као град и друштво јасно и трајно дистанцирамо од њих", наведено је у иницијативи Наше странке.

Њихов приједлог је да буде исписано сљедеће:

"Заувијек ћемо се, са тугом и поштовањем, сјећати наших комшиница и комшија за чија убиства осуђени припадници 10. брдске бригаде Армије Републике Босне и Херцеговине:

А онда политичка настава

Савез удружења добитника највећих ратних признања "Златни љиљан" и "Златна полицијска значка" КС оштро су се успротивили приједлогу Наше странке за текст који би требао бити исписан на споменику недужно убијеним грађанима Сарајева на Казанима.

Како су рекли, приједлог Наше странке апсолутно је неприхватљив за часне припаднике Армије и МУП-а РБиХ, као и за чланове њихових породица.

"Сматрамо га срамним покушајем изједначавања жртве и агресора. Армија РБиХ настала је вољом сва три народа, као и вољом грађана БиХ, а као одговор на бруталну агресију те системска убиства, силовања, прогоне, етничка чишћења као и сва друга незамислива злодјела и у коначници геноцид", кажу из савеза.

Нагласили су да, поред невиђеног зла с којим су били суочени у периоду агресије, припадници Армије и МУП-а РБиХ се нису светили и ратовали су по правилима Женевске конвенције.

"Армија РБиХ једина је оружана сила која је била мултиетничка, настала на тековинама антифашистичке идеје и као таква успјела је одбранити државност и независност једине нам домовине", наглашавају.

Према њиховим ријечима, предмет "Казани" једини је трагични случај који се десио у опкољеном Сарајеву, а који су починили појединци који су иступили из ланца руковођења и командовања Првог корпуса Армије РБиХ.

"Одмах по сазнању за овај случај, током најтеже ратне "93. године, када нисмо били сигурни ни у голи опстанак, смогли смо снаге и обрачунали смо се с тим појединцима који су извршли ове злочине и нарушавали част и углед Армије РБиХ. Током и непосредно након агресије одговорни у предмету "Казани" су процесуирани и њих 14 је правоснажно осуђено", нагласили су из Удружења.

Подсјетили су да је опсада Сарајева трајала 1.425 дана, током које је погинуо 11.541 грађанин Сарајева, међу њима 1.601 дијете.

"Напомене ради, за све ове и друге злочине над грађанима Сарајева, Тужилаштво БиХ није још увијек покренуло ниједну оптужницу, што руководству Наше странке не смета и нису се очитовали о овом питању", напомињу из удружења.

Закључили су да нису никада чули да су се из Наше странке огласили по питању изградње било какаве врсте спомен-обиљежја за хиљаде недужно страдалих грађана од Фоче, Приједора, Бијељине, Сребренице, Горажда, Бихаћа и многих других градова диљем БиХ.

"Ми, некадашњи припадници часне Армије РБиХ, подржавамо и поздрављамо одлуку вијећника Градског вијећа Града Сарајева да се подигне споменик недужно убијеним суграђанима, али ни у којем случају нећемо дозволити да се из наведених разлога тај исти споменик веже за часне припаднике 10. брдске бригаде и све часне припадника Армије РБиХ", закључује се у реакцији савеза.