Сплит: Хулиган уринирао штанд РЕКОМ-а

Волонтерке које су jуче центру Сплита прикупљале потписе подршке за формирање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о жртвама ратова на простору бивше СФРЈ (РЕКОМ), непознати хулиган залио је мокраћом. Напознати мушкарац, стар око 40 година, дошао је до тезге за скупљање потписа и двије двадесетогодишње волонтерке залио мокраћом и побјегао, а на тезги је оставио […]

петак, 3 јуна, 2011 / 07:29

Волонтерке које су jуче центру Сплита прикупљале потписе подршке за формирање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о жртвама ратова на простору бивше СФРЈ (РЕКОМ), непознати хулиган залио је мокраћом.

Напознати мушкарац, стар око 40 година, дошао је до тезге за скупљање потписа и двије двадесетогодишње волонтерке залио мокраћом и побјегао, а на тезги је оставио боцу оранжаде у којој је било још пола садржаја.

Волонтери су позвали полицију, која је на лицу мјеста обавила увиђај и узела узорак урина.

Волонтери Иницијативе за РЕКОМ прикупљају потписе у Сплиту од 24. априла, а до сада су трпили вербалне увреде као што су „четници” и „југославени”.

Координатор Иницијативе у Сплиту Хрвоје Колић за изјавио је за Indeks.hr да је све било испланирано.

„Ово је јасан доказ да Сплит још није достигао примјерен цивилизациони и култоролошки ниво.Дјевојке су су овде дошле са жељом да учине нешто племенито, а овако им је одговорено. Налажост, то је култура дијалога у Сплиту”, рекао је Колић.

Послије инцидента у Дубровнику када је непознати хулиган вербално напао волонтерке и исцјепао им материјале, ово је други озбиљнији инцидент у коме је затражена интервенција полиције.

Око 80 волонтера, колико их има по Хрватској, већ су огуглали на честе увреде и ружне ријечи на њихов рачун.

И поред тога, у Хрватској и осталим земљама бивше Југославије сакупљено је више од 300.000 потписа, а акција ће трајати до краја јуна.

Прикупљени потписи, којих ће, како очекују организатори у Коалицији за РЕКОМ, бити милион, биће заједно с приједлогом статута РЕКОМ-а предати владама, парламентима и предсједницима држава региона.Оставите одговор