Шпирићева једна, али вриједна: Једино горе од нас је ово што се нуди као алтернатива

Потпредсједник СНСД-а и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је Савез за промјене безначајна група у Савјету министара БиХ, као и да су "лакмус папир политике Бакира Изетбеговића”. Поводом тврдњи представника тог савеза да је власт Републике Српске свјесно проузроковала сукоб са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ (Сипа) и Тужилаштвом […]

субота, 19 децембра, 2015 / 12:07

Потпредсједник СНСД-а и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је Савез за промјене безначајна група у Савјету министара БиХ, као и да су "лакмус папир политике Бакира Изетбеговића”.

Поводом тврдњи представника тог савеза да је власт Републике Српске свјесно проузроковала сукоб са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ (Сипа) и Тужилаштвом како би спријечила истраге о наводном криминалу функционера СНСД-а, Шпирић је позвао све институције да буду професионалне, а не политичке.

“И ми смо били на власти осам година, али нисмо били гласноговорници ни Сипе ни Суда нити Тужилаштва БиХ. Промјеном политичког концепта, поједине партије су постале гласноговорници тих агенција… Не постоји идеална власт, али једино горе од нас је ово што се нуди као алтернатива”, рекао је Шпирић за “Еуроблиц”.

Он је истакао да високи представник у БиХ функционише у складу са својим овлаштењима, али да је разочаран жељом Бошњака за тим бонским овлаштењима.

“Волио бих да они, без обзира на сву ситуацију, позову представнике Републике Српске на дијалог како би се ствари рјешавале унутар БиХ. Став Народне скупштине Републике Српске јесте да се спроведе консултативан референдум о реформи правосуђа. Не ради се ни о каквој сецесији и одвајању Републике Српске”, навео је Шпирић.

Он је рекао да му смета што је питање референдума представљено у међународној заједници као питање рата и мира, као и што многи кажу да референдум хоће Милорад Додик, али је, у ствари, циљ да се види шта кажу грађани о кредибилитету одлука ОХР-а и правосудних институција.

“Најбоље би било да структурални дијалог о правосуђу својим квалитативним потезима делигитимише разлоге за референдум. То би био логичан одговор на захтјев за референдум”, сматра Шпирић.

Он је нагласио да није упознат ко је на списку за смјену функционера Српске, али је дијелом упознат о његовом постојању.0 КОМЕНТАРА