Спем мирује током празника

Количина нежељене електронске поште, такозваног "спема", драматично је опала широм свијета у посљедњих неколико мјесеци, а нарочито у вријеме новогодишњих празника, за шта још нема објашњења. Једна фирма која се бави безбједношћу на интернету детектовала је око 200 милијарди одасланих спем порука сваког дана у августу прошле године, док их је у децембру било само […]

четвртак, 6 јануара, 2011 / 17:00

Количина нежељене електронске поште, такозваног "спема", драматично је опала широм свијета у посљедњих неколико мјесеци, а нарочито у вријеме новогодишњих празника, за шта још нема објашњења.

Једна фирма која се бави безбједношћу на интернету детектовала је око 200 милијарди одасланих спем порука сваког дана у августу прошле године, док их је у децембру било само 50 милијарди дневно.

Иако разлози за ово смањење нису сасвим јасни, стручњаци упозоравају да затишје можда неће трајати дуго, преноси Би-Би-Си.

Највећи дио нежељене електронске поште шаљу мреже комјутера који су заражени вирусима, познати као ботмреже. Једна од таквих мрежа, по имену "Расток", на врхунцу свог рада била је одговорна за 47 до 48 одсто свих спем порука на интернету.

"Расток" је у децембру имао удио од само 0,5 одсто у нежељеној електронској пошти. Истовремено су утихнуле још двије спем мреже – "Летик" и "Сарвестер".

Стручњаци наводе да је у прошлости обим спема опадао када би рад ботмрежа био поремећен, али се у овом тренутку чини да се "Растоку" није догодило ништа слично.

То значи да особе које контролишу ову мрежу и даље могу да шаљу огромне количине нежељене електронске поште, али су из неког разлога одлучиле да то не чине.

Једно од могућих објашњења јесте да спемери једноставно престројавају своје редове и припремају се за нову кампању.

"Спемере занима само профит. Ако нека кампања не доноси зараду која се очекује, они могу да стану, прегрупишу се и покушају нешто ново", изјавио је Карл Леонард, стручњак комапније за безбједност на интернету "Вебсенс".Оставите одговор