Софији Лорен награда за 60 година рада на филму

Америчка Академија за филмску уметност и науку доделиће сутра италијанској глумици Софији Лорен (76) награду поводом 60 година рада на филму, пренео је данас АП. Софија Лорен, рођена септембра 1934. године у Риму, прву улогу добила је у историјском филму „Кво Вадис” 1951. године, али је свој глумачки таленат показала тек у италијанском филму „Напуљско […]

уторак, мај 3, 2011 / 14:45

Америчка Академија за филмску уметност и науку доделиће сутра италијанској глумици Софији Лорен (76) награду поводом 60 година рада на филму, пренео је данас АП.

Софија Лорен, рођена септембра 1934. године у Риму, прву улогу добила је у историјском филму „Кво Вадис” 1951. године, али је свој глумачки таленат показала тек у италијанском филму „Напуљско злато” три године касније. То, ипак, није било довољно да је примијете холивудски продуценти, па је наставила са снимањем филмова у Италији.

Када је 1962. године освојила Оскара за италијанску драму „Двије жене”, постала је прва глумица у историји која га је добила ван енглеског говорног подручја. Награду је поново добила 1991. године, овог пута за животни допринос филму.

Глумица признаје да јој је награда за 60 година на филму, ипак, дража.

„Овако нешто јако много значи глумици која толико дуго снима. Када су ме звали да ми кажу за награду, нисам могла да сакријем своје одушевљење”, рекла она.

Софија Лорен је додала да посебно мјесто у њеном срцу имају филмови „Двије жене” и „Посебан дан” (1977.) са италијанским глумцем Марчелом Мастројанијем.

„Филмови су значајно допринијели мојој каријери, али и италијанској филмској индустрији која је прокрчила себи пут. Моја колегиница Ана Мањани је, на пример, успјела у САД и америчком филму, али ја сам радила на италијанским филмовима и снимала на италијанском, не на енглеском”, објаснила је она.

Иако је једно вријеме престала са снимањем и посветила се подизању двоје дјеце са супругом Карлом Понтијем, чувеним италијанским филмским продуцентом, глумица, заправо, никада није престала да ради.

Њен последњи холивудски подухват је мјузикл „Девет”, који је снимила 2009. године.

„Живот је веома непредвидив, никад не знате шта вам будућност доноси. Али, исто тако, имате планове, жеље. Уколико чврсто вјерујете да их можете остварити, једног дана ће тако и бити. Ја сам сањар и оптимиста”, рекла је Софија Лорен.0 КОМЕНТАРА

  1. Nabrijati likove poput Alije Sirotanovica da rade za tojicu, a u isto vrijeme „isukati macora“ i gonjati Sofiju Loren po Brionima….B-), treba znati, sto jest’, jest B-). Ovi sad nemaju pojma, luzeri, levati 😉

    P.S. Bravar je bio bolji 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *