СНСД и премијерка: Размотрити алтернативе ако пропадне аранжман са ММФ

На састанку премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са највишим руководством СНСД-а договорено је да у наредном периоду буду размотрене алтернативне могућности у случају да не буде реализован стендбај-аранжман са Међународним монетарним Фондом /ММф/ због тога што Федерација БиХ /ФБиХ/ не извршава обавезе, рекао је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић. Он је додао да је неусвајање закона […]

субота, март 30, 2013 / 14:10

На састанку премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са највишим руководством СНСД-а договорено је да у наредном периоду буду размотрене алтернативне могућности у случају да не буде реализован стендбај-аранжман са Међународним монетарним Фондом /ММф/ због тога што Федерација БиХ /ФБиХ/ не извршава обавезе, рекао је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.

Он је додао да је неусвајање закона о повољнијем пензионисању припадника борачке популације ФБиХ угрозило стендбај-аранжман са ММФ-ом, при чему касни транша кредита која је на реду.

Радојичић је појаснио да се аранжман односи на цијелу БиХ, а уколико ФБиХ не изврши обавезе средства неће бити дозначена ниједном ентитету, што значи да Српска из других извора мора да затвори буџет за ову годину и Министарство финансија и Влада Српске имају обавезу да предложе алтернативна рјешења која би била финансијски одржива и реална.

Радојичић је рекао да је договорено и да хитно буде ријешено питање субвенција за пољопривреду и дугове из 2012. године.

"Средства су оперативна и у наредним данима биће сукцесивно исплаћивана, с обзиром на то да је ријеч о 40.000 корисника који имају дугове из прошле године. Сигурно је да ће бити потребно неколико дана, али двадесет и нешто милиона КМ требало би да буде исплаћено сљедеће седмице онима који тај дуг имају", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци након састанка.

Члан Извршног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија рекао је да за Српску блокада у вези са ММФ-ом није изненађење, јер је током посјете Мисије било јасно да ће бити потешкоћа, иако су из ММФ-а били коректни према ФБиХ са захтјевима који нису били радикални, али закон опет није усвојен.

"У овом тренутку још није дошло до прекида аранжмана, већ одгађања доношења одлуке у ФБиХ. Надамо се да ће та одлука бити донесена почетком априла и да ће се аранжман наставити. Ово угрожава динамику прилива финансијских средстава из ММФ-а, јер у буџету Српске постоје задужења која су везана за сервисирање дуга према ММФ-у", додао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је Српска у овој години већ платила двије транше ММФ-у, а није добила средства.

"Вјероваћемо да ће ФБиХ успјети да испуни услове, али тражићемо и нове изворе да не бисмо дошли у ситуацију да у посљедњем тренутку не можемо обезбиједити потребна средства у вези са буџетом", појаснио је Тегелтија.

Коментаришући темпо нове Владе, Тегелтија је рекао да је рад суботом организован ради усаглашавања унутар странке и одређених ресорних министарстава о неким питањима.

На иницијативу предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић у Административном центру Владе Српске у Бањалуци данас је одржан састанак премијера са највишим руководством СНСД-а. Састанку су присуствовали лидер ове странке и предсједник Српске Милорад Додик, потпредсједници СНСД-а Игор Радојичић, Нада Тешановић и Никола Шпирић, те члан Извршног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и члан Главног одбора странке Жељко Ковачевић.

Федерални парламент још није усвојио закон о повољнијем пензионисању припадника борачке популације ФБиХ, што је кључни услов да БиХ добије трећу траншу кредита ММФ-а.

Рок за усвајање овог закона истиче сутра, међутим у ФБиХ тврде да ће рок бити пролонгиран.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор