Смањени губици: Блекбери се прекомандовао на софтвер

Прошло је скоро годину дана од како је Џон Чен именован на мјесто главнокомандујућег како би спасао БлекБери, и сада је јасно да је његов велики план макар зауставио велики губитак новца. У најновијем финансијском извјештају ова компанија је објавила да су губици смањени са прошлогодишњих 4,4 милијарде долара, на много прихватљивијих 148 милиона долара. […]

понедељак, 22 децембра, 2014 / 00:54

Прошло је скоро годину дана од како је Џон Чен именован на мјесто главнокомандујућег како би спасао БлекБери, и сада је јасно да је његов велики план макар зауставио велики губитак новца.

У најновијем финансијском извјештају ова компанија је објавила да су губици смањени са прошлогодишњих 4,4 милијарде долара, на много прихватљивијих 148 милиона долара. Оно што је сада постало јасно је да ова компанија себе представља као компанију за софтвер и сервисе, док производња телефона све више постаје споредна.

У овом периоду прошле године, БлекБери је испоручио 4,3 милиона телефона, док су сада те бројке и више него дупло мање – 1,9 милиона, а продаја постаје све слабија и на некадашњим снажним упориштима као што је примјера ради, Блиски исток.

Компанија и даље биљежи јасан пад прихода, али је важно нагласити да сада свега 46 одсто новца долази од уређаја – а остатак од софтвера и сервиса. И управо су софтвер и сервиси оно гдје Џон Чен види највећи потенцијал за компанију на чијем је челу.

Компанија је такође забиљежила велики добитак од БлекБери Ентерпрајз Секјурити платформе, која је нарасла за преко 100 процената у последња три мјесеца.Оставите одговор