Смањен број фалсификованих новчаница евра

Број фалсификованих новчаница евра које су повучене из оптицаја у првој половини ове године смањен је за готово 19 одсто у поређењу са претходних шест мјесеци, показали су најновији подаци Европске централне банке (ЕЦБ). Број фалсификованих новчаница у протеклих шест мјесеци смањен је тако за 18,8 одсто, односно повучено је укупно 295 553 новчаница, што […]

уторак, 19 јула, 2011 / 17:52

Број фалсификованих новчаница евра које су повучене из оптицаја у првој половини ове године смањен је за готово 19 одсто у поређењу са претходних шест мјесеци, показали су најновији подаци Европске централне банке (ЕЦБ).

Број фалсификованих новчаница у протеклих шест мјесеци смањен је тако за 18,8 одсто, односно повучено је укупно 295 553 новчаница, што је најмање од друге половине 2007. године.

"У поређењу са бројем правих новчаница у оптицају, којих је у првих шест овогодишњих мјесеци у просјеку било 13,8 милијарди, удио фалсификованих врло је мали", наводи се у саопштењу ЕЦБ-а.

Новчанице од 20 и 50 евра су најомиљеније међу онима који се баве фалсификовањем новца, па тако њихов удио у укупним фалсификатима досеже готово 80 одсто.

У ЕЦБ-у наводе и да су готово све лажне новчанице ове године откривене у земљама еврозоне.