03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Случај Билећа: Лажи Слободне Европе

"Антифашизам на издисају – умјесто петокраке кокарда" , "Руше споменик партизанима, а подижу четницима" – само су неки од наслова који Билећу ових дана лансирају као значајну тему на медијски простор Балкана.

уторак, 11 децембра, 2012 / 07:42

пише Предраг Лозо, Удружење ЈАДОВНО

Који је споменик "срушен", а који се гради, и ко то данас и по којим критеријумима оцјењује шта је антифашизам и у какве се сврхе то употребљава!?

Радио Слободна Европа на свом веб порталу 5. децембра доноси вијест ауторке Тине Јелин – Диздар како Билећа остаје без споменика Десетој херцеговачкој бригади и како је исти срушен, да би се подигао споменик "четницима".

"Умјесто петокраке, на омиљеном окупљалишту младих у Билећи ускоро би требала засјати кокарда. Ради изградње споменика припадницима четничког покрета са тог мјеста уклоњен ( истакао П.Л.) је партизански споменик из Другог свјетског рата, све уз сагласност Општине Билећа, која дијелом и финансира изградњу споменика. Билећа је мјесто које је по броју народних хероја из Другог свјетског рата било међу водећим у Југославији. Истовремено је и велико стратиште Билећана, од којих су многи убијени у дивљању фашиста и четничких јединица."

Из каквих је побуда написан овај чланак?

У то овом приликом нећемо улазити. Не желимо закључивати да лије аутор испоштовао основне принципе новинарске етике и морала, али читаоцу можемо понудити неколико чињеница.

,,Спомен обиљежје Десетој херцеговачкој бригади, које је више од 70 година представљало симбол антифашистичког отпора Билеће у Другом свјетском рату, срушено је током ноћи, уклоњено виљушкарима, званично због рестаурације. Но, умјесто обновљеног споменика, на истом мјесту, (истакао П.Л.) у самом центру града ускоро ће бити завршено ново обиљежје – 13 метара висок споменик захвале равногорским четницима’’.

Пођимо од тога гдје се налазио споменик Десетој херцеговачкој!?

Тај споменик никада није био на мјесту гдје је недавно подигнут споменик припадницима Југословенске Војске у Отаџбини.

Споменик Десетој херцеговачкој, стајао је на једном од улаза на површину која је сада постала други, мањи градски парк.

Ако упоредите фотографију приказану на порталу радија Слободна Европа, са фотографијом која приказује тај исти локалитет прије изградње споменика (насловна), јасно ћете видјети да тамо није било никаквог споменика, па ни оног посвећеног Десетој херцеговачкој бригади.

Дакле, ради се о очитој неистини!

Споменик Десетој херцеговачкој бригади (партизанима) налазио се тридесетак метара даље, уз саму главну градску улицу, гдје је са припадајућим степеништем, чинио цјелину.

Толико о истинистости главне тезе о постављању новог споменика на мјесту оног "уклоњеног" !?

Са овом неистином, новинарка радија Слободна Европа, не завршава своју причу о урушавању антифашизма у билећком крају.

Констатацијом да је споменик "срушен током ноћи, уклоњен виљушкарима, званично због рестаурације" , новинарка алудира на "тајновитост" и бруталност "операције рушења" и упућује на нестанак-брисање овог спомен обиљежја из билећког краја.

Опет неистина!

Споменик Десетој херцеговачкој бригади није ни срушен ни уништен, што документујемо фотографијом снимљеном прије неколико дана

Напротив, неоштећен је и тренутно смјештен поред дома Одреда извиђача Старина Новак.

Након комплетне (неопходне) рестаурације, извјесно је да ће споменик бити постављен, у централни градски парк који носи назив: ПАРК НАРОДНИХ ХЕРОЈА у коме се налази већ поменути дом Одреда извиђача.

Наравно, "необавијештена", ауторка текста уопште не спомиње овај парк.

Немогуће је проћи кроз Билећу (а надамо се да је ауторка била на лицу мјеста) а не примјетити ову површину, украшену ниским растињем и вишедеценијским дрвећем, са централним меморијалним комплексом у спомен НОБ-у и бистама народних хероја .

Није на одмет поменути, да Парк народних хероја, заузима површину барем два пута већу од новог парка гдје је подигнут споменик Равногорцима.

Зашто ове чињенице није уважила ауторка текста о билећким споменицима антифашизму?

Да ли је ријеч о свјесном заобилажењу чињеница или се ради о преузимању нетачних информација, и да ли се овакав приступ може сматрати манипулацијом и злоупотребом или једноставно непрофесионалношћу, остављамо читаоцима да закључе!?

Аутору ових редова је јасно, да свеобухватне чињенице историјског контекста, не одговарају некоме ко креира овакав наратив, као што му не одговарају ни чињенице да у Билећи већ постоји главни градски парк-комплекс са костурницом, посвећен народним херојима и чињеница да поменути споменик није срушен, него пренесен.

Ово је све на курсу оних који желе сакрити истину да су постојала два антифашистичка покрета у Другом свјетском рату, у којима је српски народ био већински носилац, и који су нажалост, били у крвавом братоубилачком сукобу. Односи између ова два покрета, првенство у антифашизму као и њихови приоритети и писање побједничке или неке друге "историје", теме су посебне и треба их препустити историској науци да о њима суди "sine ira et studio".

Тргање из историјског контекста, манипулација полуистинама, познате су методе којих се морамо клонити да би реално причали о прошлости. Онима који се служе таквим методама, јесте у циљу, као и некада припадницима самог врха КПЈ и њихове мантре понављане до бесвјести, да на исти тас и увијек у исту реченицу ставе припаднике ЈВУО и хрватског усташког покрета.

Такво прављење вјештачког баланса у свему, па и у злочину и жртвама једноставно није могуће због историјских чињеница. Сама чињеница о постојању два већински српска антифашистичка покрета, није угодна за чути онима који би да релативизују и по својим аршинима прекрајају стварну слику прошлости. Одатле и спомињање усташких злочинаца и њихових улица у сљедећем дијелу текста чије редове овдје разлажемо и који са Билећом немају баш никакве везе.

Метод јасан и давно откривен.

Подсјетио бих ауторку на то да обнови повијесне / историјске чињенице, ослобођене идеолошког и пристрасног као и метода националног паритета, насилних равнотежа и унапријед одређених квота.

Да ли зато неком данас смета да Билећа има парк посвећен "партизанима", али и онај посвећен припадницима ЈВУО – припадницима равногорског покрета чији је командант Драгољуб Михаиловић први герилац у поробљеној Европи, Министар војни, између осталог, награђен за свој допринос антифашистичкој – антиосовинској борби, одликовањима од стране америчког предсједника Трумана (1948) и француског маршала Де Гола (1942). Коме данас смета да се поред несумњиво антифашистичке улоге НОВЈ прича и о њеној револуционарној и класној борби, као и о узроку, начинима и почецима борбе између ње и припадника равногорског покрета који је, такође, био покрет отпора против нацизма и фашизма !? Зар данас не би требало упркос неоспорном антифашизму причати и о евентуалним злочинима и једних и других, у пуној перспективи историјског контекста. Коме данас смета чињеница да се Срби Херцеговине дижу на устанак 1941. године послије усташких масовних злочина попут Корићке јаме, касније Пребиловаца и др. без идеолошког вођства и подијељености и да су те компоненте "наступиле" или биле инструисане накнадно!?

Исто тако истина је, док партизани 1944. улазе у Билећу, главнина припадника Билећког одреда ЈВУО је у нападу на њемачко упориште у Требињу (потез Требиње – Љубиње) и партизани врше форсирање Билеће да би ударили у леђа тзв. Лукавчићеве групе отпора (у размимоилажењу ставова са Дражом), која врши продор према обали Јадрана да би дочекала Енглезе ако би се искрцали на приморје. Главни разлог, или бар један од њих, неослобађања Требиња јесте партизански удар с леђа. Такође, треба рећи да је у редовима "ослободилаца Билеће" био један број муслимана, некадашњих усташа из Фазлагића Куле који су извршили покољ у селу Корита 1941. и које је народ у Билећи познавао.

Коме , усталом, смета да се и у Билећи и другдје прича о злочинима које су починиле све стране у рату, а не само оне које нису биле у служби "револуције"? Коме то смета и ко се буни да споменик у Билећи добију и стријељани рањеници из билећке болнице и цивилне жртве 2.октобра 1944. када Десета херцеговачка улази у град?

Да ли до сада 106 познатих имена од укупно око 400 жртава (по неким историјским изворима) које су без суђења стријељали или убили хладним оружјем, па затрпали у низ масовних гробница на подручју града, (од којих је Селимовића мера најпознатија и дјелимично ексхумирана, док се друге масовне гробнице налазе разасуте, на жалост и испод данашњих стамбених и других објеката) заслужују споменик, били они припадници "четничког" покрета , или не!? Да ли га заслужују сурово ликвидирани од стране партизана, чланови породице Бошњак из 1942. код манастира Добрићево?

Да ли то заслужује и Драгица Вукоје, брутално убијена без икакве кривице на Браном Долу ,такође у рано прољеће 1942. итд.? Да ли овај споменик може бити посвећен и свим осталим жртвама, које нису биле комунисти и револуционари, а потицале су из часног билећког краја устаника и бораца за слободу?

Да ли онима којима смета други билећки парк смета заједно са новим спомеником у оквиру исте површине и биста Светога Саве, као и спомен соба посвећена борцима Војске Републике Српске палим у Одбрамбено – отаџбинском рату?

Да ли њима смета све што подсјећа на идентитет српског народа, који је ево задњим пресудама Хашког трибунала проглашен небитном жртвом коју свако може убијати и прогањати без страха за осуду?

Уз чију помоћ и на који начин се покушава урадити све наведно?

Каква је улога медија у томе?

Зашто се антифашизам злоупотребљава у дневнополитичке сврхе и интерпретира како се коме прохтије.

Ко су носиоци таквих процеса!?

О томе, у другом дијелу осврта на прилог радија Слободна Европа и њему сличне прилоге и реакције на њих.0 КОМЕНТАРА

 1. Објекат у ком је смјештена „Радио Слободна Европа“ налази се у Прагу, и исти смо видјели приликом панорамског обиласка града уз напомену да је то најбоље утврђени цивилни објекат на простору старог континента!
  И заиста сва је окружен бодљикавом жицом, отприлике као и Амбасаде САД…

 2. ..за то вријеме у Хрватској је, без пуно медијске помпе, минирано, уклоњено или на други начин уништено 90% свих споменика НОБ-а.. 😀 О девастацији спомен парка Јасеновац да и не говорим (музеј је демолиран, споменик оштећен експлозивом..)

  Јел’ госпођица Диздар прошла кроз Прозор (илити Раму..)? На неколико километара од града, на превоју Макљен, „непознати починиоци“ су још ’92 експолозивом дословце разнијели споменик борцима НОБ-а погинулим у пробоју ка Јабланици – умјетничко дјело Антуна Аугустинчића- и нико, никада и нигдје није ни коментарисао овај вандализам..

 3. А домаће слуге на калуп Кандићке или Бисерко су одмах прихватиле ово и разрађивале. Пукла прича широм свијета, па сам и ја чак чуо за ово и био сам се мало наљутио право да вам кажем. Историја нам је таква крвава и глупа каква и јесте, али је не треба мијењати и тако жртве поново убијати.

  Лијепо нека се каже све шта је било и готово. Исто то мислим и за овај посљедњи рат. Кад би се причало по правди и поштењу, истина би била неугодна за многе који сатанизују Србе.

 4. Најгоре од свега јесте чињеница да је текст са радија тзв Слободне Европе проузроковао разне рекације оних који себе зову „невладиним“ организацијама а да нису били у стању провјерити ни основне чињенице везане за сам „случај“.“Трећа Српска“ и „Прва Федерација“ заједно са „Нултом Босном“ одмах опале по Србима да одлијеже и да се чује „бука“. Али тада се отвара нова перспектива, када се узме у обзир брзина „реакције“, запитамо седа ли је то популарна наруџба текста по укусу ??? Може два кила од бута комшинице ???

 5. Ako jeste,a jeste Bileca veliko stratiste mnogih Bilecana koji su ubijeni u divljanju fasista i cetnickih jedinica,postavljam pitanje“Zasto se tim istim cetnicima(koji su divljali i ubijali stanovnistvo Bilece) podize spomenik“?Stvarno mi nije jasno.Da li su zrtve tih istih monstruma krive ili oni nisu bili zlocinci (iako su divljali i ubijali mnoge Bilecane) ?
  Pokusavam da shvatim potrebu pomirenja naroda.I treba da je jedinstven!No nemoguce je pomiriti one koji su i po vasem tekstu branili narod i one sto su divljali i ubijali.Zlocinac ostaje zlocinac.Posto je to bilo u neko drugo vrijeme,ne dodiruje nas.Mi i ne treba da nikome sudimo,ali isto tako ne treba ni da dizemo spomenike zlocincima.Narod se izmirio i ne treba ga ponovo vracati u 40-te godine proslog vijeka.x-(

 6. Zeljko JUgosloven,четници нису дивљали по Билећи јер је она била њихово велико упориште! Не могу да схвати зашто само муслимани пизде на ове ствари када су они били у усташама,њихово учешће у ова два србска покрета је небитно! Народи се могу помирити само ако се зна комплетна истина,неможе се нешто грдити на лажима и мислити да ће то успјети као што је било то *братство и јединство* а оно је грађено лажима баш као и пропала комунистичка идеологија.
  Разлог због кога вам ово говорим је очигледно незнање и дивљачка мржња коју испољавате према припадницима ЈВуО и жртвама *ЦРВЕНОГ ТЕРОРА*. Укључите мозак следећи пут прије писања на овом порталу,поздрав!

 7. Увијек су ме фасцинирали ови партизанским филмовима задојени пајсери… 😀

  Јел’ се шта учило након обавезне комунистички-индокринисане „историје“ у основној школи? Или је интелектуално уздизање завршило са укидањем „Титовим Стазама Револуције“? 😀

 8. Жељко сине,нити смо ми бранили Загреб нити сте га ви нападали.
  Ви сте своје савезнике усташе пустили да побјегну на запад.
  Што се вас тиче и да га није ранио један четник у Аргентини, Анте Павелић би могао данас да живи у Загребу.Ако се ко у историји напио српске крви то је усташко-комунистичка коалиција.Па би те најљепше замолио да одјебеш са овог портала
  олошу комунистички.

 9. Дефинитивно не треба рушити ове комуњарске симболе. Како год било, у историји су записани и то је дио свих нас на неки начин. Ми од тога побјећи не можемо, и због тих генерација које су гинули због те промашене идеологије треба да очувамо те споменике, управо да буду видјела будућим генерацијама.

  Међутим, то не значи да нашој дјеци не треба да причамо о Равногорском покрету и његовом значају у антифачистичкој борби. Свакако да ово треба осудити али истовремено и радити да и ови симболи који су били годинама забрањивани, угледају видјело дана.

  Сиптоматично је то да је управо од стране комуњара годинама било фалсификовање историје и оптуживање Равногорског или Четничког покрета. Било је све уништавано што се тако називало, а исти припадници су углавном мучки убијани. За њих није било казне и затвора, него казна стрељања. Спасили су се они који су побјегли одавде у друге земље или ко је имао дебелу срећу. Сад када се дешава откривање тих стравичних злочина које је ледени шепо (загорац) чинио, одмах се дижу ови црвени, шатро нешто протестују.

  Ајде екипо ФРОНТАЛА, дајте мало више текстова који ће скинути мрак са многих генерација, ко је и шта је то био југословенски комунизам и колико је забраво био натопљен невином крвљу. Ако смо изгубили генерације у прошлости које су биле затроване, бар да то не чинимо нашој дјеци.

 10. Једино су антифашисти одвратнији од тзв фашиста, јер фашизам идеолошки поштовање и глорификовање сопствене државе није нека табу идеологија!

  Споменици глупости треба да нас уче, како да не понављамо исте, а не да ли их треба обожавати ко некакве тотеме или уништавати, напротив, нема фајде и глупо је, као и цијело учествовање у том WW2 рату српског народа!

  Наравно да је љигавом енглезу било битно да не дозволи да му се Нијемац економски подигне и надвлада њима, исто тако и французима, …али какву ми улогу ту имамо? Шта нас било брига да ли ће већи утицај у свијету имати Нијемац или енглез, американац?
  Ми смо ту у таквим консталацијама односа великих сила, сасвим мали и треба да гледамо само свој интерес!

 11. Браво за Билећу. Хвала аутору текста на детаљном појашњењу. Мора да се прича и да се аргументима заустави сваки покушај прекрајања историје и да се овима који су „реаговали“ коначно почне онемогућавати нечасно стицање новца. Када проговоре људи попут аутора текста ти и такви више неће имати посла. Такође, треба истрајати на позивима за санкционисање ауторке неистинитог и тенденциозног текста.

  Поздрављам споменик четницима, вријеме је да се исправи велика историјска неправда. Партизанске споменике не треба рушити и драго ми је да је Билећа показала како треба. Поздрав за Билећу и Билећане!

 12. Потписујем од ријечи до ријечи шта је написао Револуционар!

  И ја сам противник било какве деструкције- све су то, на крају крајева, споменици наше историје (или споменици наше глупости..:D ) – а ко нам је крив што нам историја није често била наклоњена.. Поједини комади те несретне НОБ-архитектире су заиста умјетничка дјела – можда је најбољи примјер „Споменик Побједи Народа Славоније“ (http://sh.wikipedia.org/wiki/Spomenik_pobjedi_naroda_Slavonije) на Папуку- дјело вајара Војина Бакића- НАЈВЕЋА апстрактна фигура НА ПЛАНЕТИ- разнесена експлозивом ’92..