Слободан Савић искључен из СДС

Један од оснивач СДС-а и некадашњи начелник општине Пале у два мандата, а сада одборник у Скупштини општине Слободан Савић изјавио је да је искључен из странке јер је руководство СДС-а његову сарадњу са републичким властима с циљем унапређења живота на Палама оцијенило као „опортунистичко дјеловање и непослушност“. Савић је рекао да је Извршни одбор […]

субота, 11 јула, 2015 / 15:49

Један од оснивач СДС-а и некадашњи начелник општине Пале у два мандата, а сада одборник у Скупштини општине Слободан Савић изјавио је да је искључен из странке јер је руководство СДС-а његову сарадњу са републичким властима с циљем унапређења живота на Палама оцијенило као „опортунистичко дјеловање и непослушност“.

Савић је рекао да је Извршни одбор СДС-а у Палама 8. јуна донио одлуку да врати одборнички мандат у року од 30 дана и да му по истеку тог рока престаје чланство у странци због, како је наведено, опортунистичког дјеловања.

"Мандат, наравно, нисам вратио јер су мене бирали грађани Пала и указали ми повјерење, тако да од 8. јула више нисам члан СДС-а и наставићу да ђелујем као независни одборник у складу са положеном заклетвом и својом савјешћу у интересу грађана и општине Пале", навео је Савић.

Он је рекао да је у допису о искључењу, који му је достављен, наведено да дјелује "опуртунистички чиме наноси штету и нарушава углед СДС-а" што је из ове странке достављено и појединим медијима који су то објавили под насловом "Чистка за непослушне".

"Та непослушност огледа се у мојој сарадњи са представницима републичке власти. Замјерено ми је што сам од предсједника Републике Српске Милорада Додика тражио средства за завршетак спортске дворане и добио у неповрат 1,5 милион КМ. Захваљујући тим средствима смо и завршили дворану. Касније ми је замјерено и што сам позвао предсједника Додика да отвори дворану", истакао је Савић.

Он је додао да је примјер те, како кажу, његове непослушности и то што је био једини од одборника из скупштинске већине који је гласао против поништења уговора са Европском инвестиционом банком о реализацији пројекта даљинског гријања на Палама.

Савић је подсјетио да је као начелник општине пет година радио на том пројекту, који је Европска инвестициона банка прихватила и одобрила кредит за измјештање топлане и санацију топловодне мреже у износу од 4,5 милиона евра уз камату испод један одсто, грејс периодом од три године, отплатом на 15 година и неповратни грант од 2,8 милиона евра Палама.

"Тај уговор сам потписао уз сагласност надлежних министарстава Републике Српске и БиХ и општине Пале. Међутим, актуелни начелник општине Миодраг Ковачевић је па доласку на власт тај уговор поништио у Скупштини општине", истакао је Савић.

Савић оцјењује да је цијела кампања против њега, "која је попримила карактеристике мобинга, ђело актуелног начелника општине Миодрага Ковачевића који је изборе 2012. године добио као коалициони кандидат за начелник са седам странка".

"Желим само да га подсјетим да сам ја на изборе за начелника ишао у два мандата у име СДС-а, оба пута побиједио и добио више гласова него сви моји одборници заједно. На прошлим локалним изборима ми је замјерено и што су ме грађани подржавали да изађем као независни кандидат за начелник општине када су сазнали да ме СДС није предложио", додао је Савић.

Он је навео да је "Ковачевић дао себи за право да као некада у тоталитарним системима примјењује дискриминаторске методе и понижава угледне грађане Пале, истакнуте спортске и културне раднике".

Савић је рекао да за сада још није размишљао да ли и гђе ће наставити политички ангажман, додавши да су њега истјерали из СДС-а али нису СДС из њега.

Осврнувши се на политику коју води садашње руководство СДС-а, Савић је рекао да она није у складу са принципима странке и, што је најгоре, није у интересу Републике Српске.
"Нимало ми се не допада што актуелно руководство СДС-а покушава да поништи и избрише све што се урадило и на чему је странка заснована. Сви изворни принципи СДС-а сада су погажени", закључио је Савић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *