Сликари на Бардачи, тридесети пут

Тридесети јубиларни сазив ликовно-еколошке колоније "Бардача-Србац”, који је свечано отворен у суботу увече, окупио је академске сликаре из четири земље, међу којима је и утемељивач колоније Рајко Петковић из Новог Сада. Историчар умјетности Видосава Грандић из Бањалуке рекла је да је бардачка колонија за протекле три деценије изњедрила изузетну културну баштину због чега заслужује да […]

понедељак, јун 24, 2013 / 08:47

Тридесети јубиларни сазив ликовно-еколошке колоније "Бардача-Србац”, који је свечано отворен у суботу увече, окупио је академске сликаре из четири земље, међу којима је и утемељивач колоније Рајко Петковић из Новог Сада.

Историчар умјетности Видосава Грандић из Бањалуке рекла је да је бардачка колонија за протекле три деценије изњедрила изузетну културну баштину због чега заслужује да уђе у уџбенике посвећене ликовној умјетности на овим просторима.

– Умјетничка вриједност колоније “Бардача” није опала ниједног тренутка, а вапијући глас умјетника да се супротставе уништавању природе добио је планетарни одјек. Она је оповргнула стару пословицу “Кад топови загрме, заћуте музе”, јер није престајала да ради за вријеме рата – каже Грандићева.

Подсјетила је на незаборавне перформансе који су настајали на бардачкој колонији, по чему је доказала да је јединствена у овом дијелу Европе.

– На Бардачи је компонован концерт за оркестар и жабе, а сликар Милан Матавуљ је направио једно од својих дјела од отпада прикупљеног око бардачких језера. Сјећамо се и једне умјетнице која је била обучена у птицу. Творац колоније Рајко Петковић од “Бардаче” је направио прави мултимедијални догађај јер је поред академских сликара кроз њу прошао велики број реномираних књижевника и музичара – додала је Грандићева.

Оживљавајући успомене на давну 1984. годину, када му је током ликовног стварања на Петроварадинској тврђави у Новом Саду дошла идеја о формирању ликовно-еколошке колоније на Бардачи, академски сликар Рајко Петковић рекао је да је изузетно поносан што је колонија опстала до данас.

– Ово је једина ликовно-еколошка колонија на свијету која је регистрована у Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) – рекао је Петковић.

Тема овогодишње колоније је “Дефорестација и деградација шума” о чему ће на округлом столу говорити стручњаци из ове области.

Начелник општине Србац Драго Ћирић подсјетио је да Министарство просвјете и културе Републике Српске за овогодишњи сазив колоније “Бардача” није издвојило ниједну марку.

У оквиру свечаности у суботу увече отворена је и документациона изложба “Тридесет година од идеје до јубилеја” Народне библиотеке Србац.

И ове године биће одржана акција “Бирамо најуређенији животни и радни простор” а побједнику ће бити уручена умјетничка слика са овогодишњег сазива.

Током рада колоније биће одржана и традиционална школа сликања за талентоване ученике основних и средњих школа.

Учесници

На овогодишњој колонији “Бардача” учествују академски сликари Рајко Петковић, Бранка Веселиновић, Боривоје Попржан, Поп Павел и Велибор Бугарин из Новог Сада. Учесници су и Драган Ристић, Стоја Рађеновић и Весна Чанак из Београда, затим Здравко Мирчета из Стокхолма, Милена Кафол и Душа Јесих из Љубљане.

У сазиву су и Зоран Сувајац – Зограф, Соња Спироска-Остојић и Бошко Вукојевић из Бањалуке, као и Милован Чикић из Градишке и Борислав Лакић из Српца.Оставите одговор