Скупље брашно

Нови талас поскупљења брашна у Републици Српској од десет фенинга може да се очекује већ за петнаестак дана и тада ће килограм брашна у Српској достићи цијену од 90 фенинга по килограму без ПДВ-а. Рекао је ово “Гласу Српске” предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да је посљедње поскупљење брашна било половином јануара […]

петак, јануар 28, 2011 / 10:22

Нови талас поскупљења брашна у Републици Српској од десет фенинга може да се очекује већ за петнаестак дана и тада ће килограм брашна у Српској достићи цијену од 90 фенинга по килограму без ПДВ-а.

Рекао је ово “Гласу Српске” предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да је посљедње поскупљење брашна било половином јануара ове године када је килограм брашна поскупио за пет фенинга.

Кос је нагласио да је тренутна цијена брашна 80 фенинга по килограму без урачунатог ПДВ-а.

– Пшеница коју набављамо из Мађарске прелази већ цијену од 320 евра по тони и због овог поскупљења цијена брашна је достигла свој максимум – рекао је Кос и додао да би тона пшенице у Мађарској могла да достигне цијену од 350 евра по тони.

Кос је нагласио да због раста цијена пшенице и несташице у свијету постоји могућност забране извоза пшенице из Мађарске.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да се цијена хљеба у Српској креће од 1,20 до 1,40 марака.

– Уколико брашно поскупи сигурно ће поједини пекари кориговати цијене па ће хљеб који сада кошта 1,20 марака коштати 1,30 – рекао је Тривић и додао да не вјерује да ће хљеб и са новим поскупљењем брашна коштати више од 1,40 марака.Оставите одговор