Демонстрације у Каиру се не смирују, укинут интернет

Не смирују се антивладине демонстрације у Каиру, на чије чело се ставља нови политички вођа, бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Мохамед Ел Барадеј, а власти су ноћас укинуле, како изгледа, све интернет везе, а тиме и друге комуникације. Тумачи се да је укидање интернета усмјерено да омете договарање демонстраната који покушавају да […]

петак, јануар 28, 2011 / 10:39

Не смирују се антивладине демонстрације у Каиру, на чије чело се ставља нови политички вођа, бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Мохамед Ел Барадеј, а власти су ноћас укинуле, како изгледа, све интернет везе, а тиме и друге комуникације.

Тумачи се да је укидање интернета усмјерено да омете договарање демонстраната који покушавају да оборе предсједника Хоснија Мубарака који влада већ готово три деценије.

Стручњаци кажу да је мало земаља у свијету гдје се "искључивањем два-три прекидача може убити интернет" и помињу сталну цензуру у Кини, затим прекид веза 2009. током демонстрација у Ирану и 2007. у Бурми гдје је на власти војни режим.

По тврдњи извештача из Каира, сателитски телефон је сада њихова једина поуздана веза са светом.

Интернет у Египту су ноћас у 00:34 сати истовремено искључила сва четири основна снабдевјача: Линк Егyпт, Водафоне/Раyа, Телецом Егyпт и Етисалат Миср.

Демонстрације против Мубарака почеле су ове недјеље, инспирисане протестима у оближњем Тунису гдје је послије мјесец дана немира свргнут предсједник Зин Ел Абидин Бен Али.

Више десетина хиљада људи учествовало је у протестима у Египту тражећи Мубаракову смјену. Протести опозиције, највећи за три деценије у тој земљи са 80 милиона становника, настављају се данас.Оставите одговор