Сјеверна Кореја – ухапшена два јапанска држављанина

ТОКИО – Сјеверна Кореја ухапсила је два јапанска држављанина, која су била у посјети индустријској зони Разон у тој земљи, под сумњом за кријумчарење дроге, јавили су данас јапански медији позивајући се на дипломатске изворе. Јапански дневник "Асахи" пише да је Сјеверна Кореја, која нема дипломатске односе са сусједним Јапаном, првобитно ухапсила три јапанска држављанина […]

среда, 20 априла, 2011 / 08:46

ТОКИО – Сјеверна Кореја ухапсила је два јапанска држављанина, која су била у посјети индустријској зони Разон у тој земљи, под сумњом за кријумчарење дроге, јавили су данас јапански медији позивајући се на дипломатске изворе.

Јапански дневник "Асахи" пише да је Сјеверна Кореја, која нема дипломатске односе са сусједним Јапаном, првобитно ухапсила три јапанска држављанина али је један касније ослобођен.

Портпарол јапанске владе Јукио Едано рекао је да је упознат о извјештају по повом питању, али није желио да их коментарише.

"Због природе случаја, желио бих да се уздржим од коментара", рекао је Едано.

Лист наводи да су особе повезане са ухапшенима, који су запослени у фирми за одржавање машина и били су у индустријској зони Разон ради сарадње са локалном прехрамбеном компанијом,изјавиле су да су добили захтјев за уплату кауције.

Токио сматра да је Сјеверна Кореја велики извор нелегалних дрога које се продају у Јапану. Сјеверна Кореја је 2009. године саопштила да је ослободила Јапанца који је у притвору провео пет година јер је покушао да прокријумчари дрогу.

Разговори о нормализацији односа између Токија и Пјонгјанга обустављени су већ годинама и велику препреку представља питање јапанских држављана које су отели сјевернокорејски агенти седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, што је веома осјетљиво питање у Јапану.Оставите одговор