Сирији стижу нове ракете из Русије

Русија шаље софистициране противбродске ракете „јакхонт“ Сирији, пише Њујорк тајмс, позивајући се на неименоване америчке званичнике.  Ракете би могле да буду употребљене приликом евентуалне будуће стране војне интервенције у Сирији. Не потврђујући детаље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да Русија није прекршила ниједно међународно правило. Шеф руске дипломатије рекао је да не […]

петак, мај 17, 2013 / 16:25

Русија шаље софистициране противбродске ракете „јакхонт“ Сирији, пише Њујорк тајмс, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

 Ракете би могле да буду употребљене приликом евентуалне будуће стране војне интервенције у Сирији.

Не потврђујући детаље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да Русија није прекршила ниједно међународно правило.

Шеф руске дипломатије рекао је да не разумије "зашто медији покушавају од тога да створе сензацију", нагласивши да Русија "не крије да снабдјева оружјем Сирију на основу потписаних уговора, не кршећи ниједан међународни споразум или сопствени закон".

У недавној руској испоруци Сирији налази се и унапређена ракета "Јакхонт", домета 290 километара, која носи бојеву главу тежине 250 килограма, а тежина цјелог пројектила је три тоне.

Максимална брзина ракете износи два маха и он може да лети на висиниама до 14000 метара.
Сирија је овај систем наручила 2007. године, а прве ракете испоручене су 2011. године.

Укупно су наручена 72 пројектила на 36 мобилних лансера.

Овим ракетама Сирији може да гађа непријатељске бродове у Медитерану, цела обала Кипра и велики дио јужне Турске, а може да погоди и територијалне воде Израела.

У евентуалној страној војној интервенцији Сирији "јакхонт" може да користи у борби против носача авиона, односно да их држи на удаљености већој од 300 километара од своје обале, што важи и за остале војне бродове.

Информација се појавила усред јачања бојазни међународне заједнице да би хемијско наоружање могло да буде употребљено у Сирији, што је амерички председник Барак Обама означио као "црвену линију".

Русија је једна од неколико преосталих сиријских савезника и њен главни снабдевач наоружањем. Према уговорима, вредним на милијарде долара, Русија продаје Дамаску наоружање, али наводи да се ради о одбрамбеним системима.

Распад Сирије на феуде?

Данашњи Њујорк тајмс пише и да се Сирија после више од две године сукоба распада, пошто разне наоружане групе раде на својим циљевима и тиме стварају засебне наоружане феуде.

"Како се рат шири по обиму и бруталност, изгледа да је његова највећа жртва интегритет сиријске државе", оцењује њујоршки лист у тексту на насловној страни.

Појављују се три Сирије – једна на централном делу територије те земље која је лојална влади, Ирану и екстремистичком покрету Хезболах; друга на североистоку којом доминирају Курди повезани с курдским сепаратистима у Турској и Ираку; и трећа на северу са сунитском већином која је под великим утицајем исламиста и бораца за џихад.

Амерички председник Барак Обама јуче је на конференцији за новинаре с турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да ће САД наставити да повећавају притисак да би се сиријски председник Башар ел Асада повукао и предао власт прелазној влади.

Стручњаци, наводи Њујорк тајмс, оцењују да амерички фокус на променама на врху занемарује дубоке поделе које је рат направо у сиријском друштву. "Све више изгледа да је Сирија толико разбијена, да ниједна појединачна власт неће моћи да је ускоро састави", додаје лист.

"Није реч о томе да се Сирија топи – она се истопила", рекао је Ендру Таблер, сарадник Вашингтонског института за блискоисточну политику.

У сукобима у Сирији забележено је повећања бруталности и све већа "секташка природа" насиља, наводи лист.

Аналитичари оцењују да ће та промена карактера насиља имату веће последице на будућност Сирије, него повремени територијални добици сукобљених страна.

"Мало је вероватно да ће се многобројне етничке и верске групе које су Сирију дуго називале домом, врати у Сирију и живети једне уз друге", наводи амерички лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *