Сирија: Ослобођене стотине политичких заробљеника

Сирија је ослободила неколико стотина политичких затвореника, само дан након што је председник Башар ел Асад донео декрет о општој амнестији, изјавио је активиста за људска права Рами Абдел Рахман. „У складу са амнестијом, стотине људи су ослобођене. Педесет њих су из Банијаса, укључујући и 76-огодишњег песника Алија Дербака”, казао је Рахман, шеф Сиријске опсерваторије […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 06:07

Сирија је ослободила неколико стотина политичких затвореника, само дан након што је председник Башар ел Асад донео декрет о општој амнестији, изјавио је активиста за људска права Рами Абдел Рахман.

„У складу са амнестијом, стотине људи су ослобођене. Педесет њих су из Банијаса, укључујући и 76-огодишњег песника Алија Дербака”, казао је Рахман, шеф Сиријске опсерваторије за људска права, чије је сједиште у Лондону.

„Хиљаде политичких затвореника су и даље у затвору и могу бити ослобођени у било које вријеме”, додао је он.

Државна телевизија је данас известила и да је председник Сирије Асад најавио оснивање одбора који ће радити на остваривању националног дијалога у земљи.

„То тијело ће поставити темеље за национални дијалог и одредити његове механизме и агенду”, наведено је у извештају.

Асад је, на састанку са члановима одбора, затражио да буду „формулисани основни принципи дијалога који ће отворити пут стварању одговарајуће климе у којој различити елементи могу изразити своје ставове и представити своје приједлоге”, пренео је АФП.

У одбору ће се налазити потпредсједник Сирије Фарук ел-Шара, виши званичници партије Баат и Националног прогресивног фронта (НФП, коалиције коју предводи Баат), као и један писац и један наставник.

Опозиција је раније одбијала позиве на дијалог, казавши да ће он моћи да се одржи само онда када насиље буде окончано, политички затвореници пуштени на слободу, а неопходне реформе спроведене.

Сиријске опозиционе групе окупиле су се данас у турском летовалишту Анталији, одакле су одбацили декрет о ослобађању политичких затвореника, рекавши да то „није довољно”.

Више од 1.100 цивила је убијено, а најмање 10.000 ухапшено од када су демонстрације против аутократског режима председника Башара ел Асада почеле половином марта.Оставите одговор